Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Počty spermií a jejich kvalita se nezhoršily

Právo, Jaroslav Zvěřina

V posledních letech přichází do mé ordinace stále více mladých mužů, kteří chtějí vyšetřit svou plodnost. Ne proto, že by nedokázali otěhotnět stálou partnerku. Přicházejí pro jistotu, aby věděli, jak jsou na tom. Většina z nich je zdravých. Nemají problémy.

Článek

Neprodělali ani žádná onemocnění nebo terapie, které by mohly jejich plodnost zhoršit. Jsou to oběti moderní paniky. Odborníci, kteří ji šíří, uměle vytvářejí dojem, že se neustále zhoršuje mužská plodnost. Nedávno jsem se v médiích dozvěděl, že v roce 2060 nebude na světě žít skoro žádný plodný muž. Prý se hrozivě blíží rok spermatické nuly. Tedy větší hloupost jsem už dlouho neslyšel.

Soudobá reprodukční medicína dosáhla obrovských pokroků ve vyšetřování a léčbě poruch plodnosti. Ty úspěchy jsou nesporné a těží z nich tisíce postižených dvojic, kterým jsme před lety nemohli nabídnout prakticky nic podstatného. To je velmi optimistická zpráva. Proto nechápu, proč ji někteří experti kazí strašením lidí katastrofickými vizemi.

Od padesátých do osmdesátých let minulého století se počty spermií a jejich kvalita v žádném případě nezhoršily. Protože se tato v podstatě optimistická studie nehodí do současné katastroficky laděné kampaně, nikdo ji nebere vážně.

V Sexuologickém ústavu v Praze jsme před lety porovnávali spermiologické hodnoty mužů, které specialisté poprvé vyšetřili kvůli tomu, že jejich manželství zůstávalo bezdětné. Od padesátých do osmdesátých let minulého století se počty spermií a jejich kvalita v žádném případě nezhoršily. Protože se tato v podstatě optimistická studie nehodí do současné katastroficky laděné kampaně, nikdo ji nebere vážně.

Pokud vezmeme hodnoty, které dnes nacházíme u mladých zdravých mužů, pak také nevidíme žádné katastrofické nálezy. Mohu zodpovědně prohlásit, že plodnost dnešních zdravých mužů je stejná jako u jejich vrstevníků před desítkami let.

Jak je tedy možné, že některá pracoviště hlásí tak špatné hodnoty spermiogramů?

Musíme se podívat, kdo ty zprávy vydává. Jedná se o laboratoře klinik reprodukční medicíny. Tam se koncentrují dvojice lidí, které mají vleklé problémy s početím dítěte. A dnes se na ně obracejí lidé stále starší a starší.

Dnešní ženy totiž rodí první dítě nejméně o deset roků později, než tomu bylo před více než dvaceti pěti lety. Jejich partneři jsou samozřejmě také podstatně starší než tehdy. Ty katastrofické vize, kterými nás někteří odborníci neodpovědně straší, nejsou tedy výsledkem seriózních studií, ale zkreslení. Vědecké studie by totiž musely zkoumat plodnost na objektivně definovaných vzorcích populace. A to rozhodně nezkoumají.

Moderní reprodukční medicína dovede pomoci i párům s těžkými poruchami reprodukce. Do odborné péče lékařů se tak dostávají muži, kterým by dříve nikdo pomoci nedokázal. A právě tyto velmi vážné případy, které vyšetří v příslušných laboratořích, stále zhoršují statistiku průměrných počtů spermií.

Hlavní příčiny problémů s mužskou plodností

Především porucha sestupu varlat u chlapců po porodu. Podobně jako úrazy a záněty varlat nebo nadvarlat. Dalším rizikovým faktorem, i když ne tak významným, je varikokéla, tedy zmnožení žil nad varletem.

Zhoršovat plodnost mohou rovněž některé léky. V posledních letech se pronikavě zlepšují výsledky léčby určitých nádorů a poruch krvetvorby. Onkologové při ní využívají cytostatika a ozařování. Takové léčebné postupy vážně ohrožují plodnost. Výskyt těchto problémů je samozřejmě vyšší u mužů po třicítce než u těch mladších.

Ostatně také plodnost žen se s věkem po třicítce pomalu, ale jistě zhoršuje. Je tedy v zájmu každého, kdo hodlá přivést na svět potomstvo, aby tak učinil pokud možno včas. To znamená nejpozději kolem třicátého roku věku.

O plodnost mladých a zdravých lidí se zatím nemusíme obávat. Dnes ani v budoucnosti. Pokud se budou pokoušet o početí celý rok, dosáhnou ho zhruba ve třech čtvrtinách případů. A co ta zbylá čtvrtina lidí? Většina z nich má docela dobrou šanci na početí v následujícím roce.

Co neplodné páry? Ty by neměly otálet. Když lékaři jejich problém diagnostikují, přejí si tito lidé, aby jejich problém vyřešili hned. Jenže právě tohle bývá poruch plodnosti velmi obtížné. Vyžadují trpělivou spolupráci s odborníky, navíc spolupráci celého páru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám