"Už v sedmém století našeho letopočtu věděli čínští lékaři, že léky mají být nasazeny až tehdy, když předchozí léčba stravou nepřinesla efekt," řekla dnes ČTK psycholožka Marcela Slavíčková z Kliniky tradiční čínské medicíny.

Nachlazený nebo chřipkou nemocný člověk by měl především očistit své tělo zevnitř, a usnadnit tak vlastní práci organismu při zvládání choroby. "Pro tento efekt je třeba vynechat nebo snížit konzumaci pšenice a řepného cukru. Tyto potraviny totiž enormně zahleňují a jejich omezení prospěje okamžitě každému," uvedla Slavíčková. Lidé by se tedy měli vyhnout nadměrné konzumaci moučných výrobků - například pečivu a knedlíkům. Sladit by pak měli raději medem nebo přírodním cukrem.

Čínští lékaři také doporučují jíst jen čerstvou stravu. Vylučují průmyslově připravené pokrmy - instantní, polotovary a konzervy.

Chřipková epidemie už sužuje všechny kraje České republiky. V minulých dnech bylo 3260 nemocných na 100.000 lidí.