Hlavní obsah

Drobnosti, které dokážou výrazně obohatit vztah

Novinky, das

Žádný vztah není dokonalý, vždy se najdou drobnosti, které naprostou harmonii narušují. Nicméně to ještě neznamená, že partneři nejsou spolu šťastní. Tisíce výzkumů potvrdily, že ke spokojenosti ve vztahu stačí často málo. Malé drobnosti či činy, které v konečném důsledku předčí ty velké a okázalé.

Foto: Profimedia.cz

Společné zážitky dodávají vztahu na harmonii.

Článek

Krásný a láskyplný vztah tedy nevyžaduje žádná velká gesta, zcela stačí maličkosti, které ho vytrhávají ze spárů stereotypu. Kouč Todd Reed na základě svých zkušeností sestavil žebříček nejčastějších drobností, které obohacují partnerský život a vedou k pocitům štěstí a spokojenosti.

Náhodné důkazy lásky – vzít partnera jen tak kolem pasu, sem tam ho pohladit po zádech nebo zadku, dát mu pusu na tvář či do vlasů, občas mu něco hezkého zašeptat do ouška – to všechno jsou drobnosti, které ale velmi významně posilují duši a podporují emocionální zdraví jedince. Partneři se pak snáze vyrovnávají s nejrůznějšími problémy.

Podpora koníčků a zájmů – doplnit lednici oblíbenou značkou piva v den, kdy v televizi běží tolik očekávané fotbalové utkání, uspořádání pokerového večírku, příprava dobrého lehkého jídla na čas, kdy se partner vrací večer z pravidelného tréninku a mlsně potom prohledává ledničku apod. Tato a podobná praktická gesta zejména muži ocení a jistě láskou a laskavostí brzy oplatí.

Sdílení snů a nadějí – společně snít o exotické dovolené, krásné chaloupce v horách či adrenalinovém zážitku jsou spojující elementy pro vztah znamenající víc než jejich samotná realizace. I když společné zážitky a vzpomínky fungují podobně.

Odpuštění prohřešků – Štve vás, že manžel nebo partner opět nechal špinavé ponožky na zemi u gauče, zapomněl zaplatit složenky, přišel pozdě na předem dohodnutou schůzku apod. Zkuste jednou za čas zapomenout na zlobu a výčitky a vše s nadhledem přejít. Zjistíte, že ho sice neodnaučíte tyto věci dělat, nicméně čas s partnerem strávíte mnohem příjemněji, než když se budete neustále hašteřit.

Málokdo si totiž uvědomuje, že i takto malé a téměř bezvýznamné záležitosti mohou mít na vztah destruktivní důsledky. Než se tedy zas příště začnete kvůli těmto věcem rozčilovat, zeptejte se samy sebe: „Opravdu to za to stojí?”

Posilování ega – nejčastější chybou dlouhodobých vztahů je, že vše hezké začnou vnímat jako samozřejmost. Partneři si navzájem přestanou skládat komplimenty, protože si přece už jednou řekli, že jsou krásní, že jim to sluší, že se mají rádi a jsou spolu rádi, tak proč si to stále opakovat. Jenže postupem let se i na základě těchto maličkostí ze vztahu vytrácí to podstatné – vzájemná úcta a obdiv. Proto raději neustále opakujte vše, co druhému může učinit radost, chvalte, děkujte a nikdy se nedostaňte do situace, že budete komentovat už jen to špatné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám