Hlavní obsah

Jak se při výběru svatebního daru vyhnout neúspěchu

Novinky, ema

Marně si lámete hlavu s tím, co koupit za dar, když jste pozváni na svatbu? Nejvhodnější dary jsou samozřejmě ty, o které si sami snoubenci řeknou. Pokud se vám ale do rukou nedostal žádný seznam, pak je volba čistě na vaší představivosti, a co si budeme povídat, i vkusu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejjednodušší a nejčastější formou jsou v této době takzvané svatební seznamy, které nabízejí některé obchodní domy.

„Snoubenci si vyberou, co by chtěli, a daný obchodní dům jim vytvoří svatební seznam, ze kterého pak hosté mohou vybrat, co koupí,” vysvětluje Barbora Kudláčková, svatební koordinátorka z Bomton Weddings.

Také dodává, že nejčastějším přáním snoubenců jsou finance, které jim pomáhají s výběrem svatební cesty nebo při zařizování či koupi společného bydlení.

„Rozhodně bych nedoporučovala nakupovat vybavení do bytu, jako nádobí či povlečení, o to už opravdu nikdo nestojí. Téměř s jistotou mohu říci, že bude novomanželům pouze překážet v komoře,” dodává Kudláčková.

Svatební dar by měl potěšit, ne překážet

Seznam darů, kterým byste se měli stoprocentně vyhnout, bohužel neexistuje. Vše je jen o zralém úsudku a samozřejmě také o tom, jak znáte daný pár a rozumíte jeho potřebám.

„Pokud svému vkusu příliš nevěříte a nechcete, aby se váš dar stal předmětem vtipů ostatních, nebo dokonce zůstal odložený v rohu garáže, určitě se vyvarujte bytových doplňků a dekorací,” souhlasí s Barborou Kudláčkovou Martin Hejral ze služby Přispějmi.

„Před dvaceti lety se moc na svatební seznamy nehrálo. My jsme tehdy s manželem dostali především skleničky. Moře skleniček. Od těch na víno po normální na vodu. Také jsme byli obdarováni různými sadami hrnečků. Nejdříve jsem z toho byla dost rozpačitá a naštvaná, ale po čase jsem zjistila, že to je fajn. Ono to sklo a porcelán zase takovou životnost nemá,” říká čtyřicetiletá paní Jarmila.

Vybírejte spíše věcné dary

Hejral dále radí, aby se lidé také vyvarovali narážek v podobě darů s dětskou tematikou, pokud ovšem pár už děti nemá nebo není zrovna v očekávání. V tomto případě je určitě vhodnější fotoalbum, kam si novomanželé mohou uložit vzpomínku na svatební den.

Stejně nepřijatelné jsou podle něj dary vlastnoruční výroby, naučné knihy o vztazích či domácí mazlíček. Pokud chcete koupit něco věcného, nebojte se například pořídit strom k zasazení. Do bytu se pro změnu hodí palma.

Vhodný by se mohl zdát například zážitkový dárek. „Pokud ale chcete jít na jistotu, zjistěte si pořádně, jací svatebčané vlastně jsou, ať jim dříve nepřivodíte infarkt. Například let balónem pro dva s šampaňským nebo plavba na parníku, případně letenky do některé evropské metropole určitě potěší každého,” uzavírá Hejral.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám