Hlavní obsah

Ženy jsou ve vztahu manipulativnější a agresivnější než muži

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doposud bylo společností vnímáno, že násilí na protějšku je výhradně mužskou záležitostí, podle nejnovějších výzkumů ale ženy začínají své partnery v mnoha ohledech převyšovat. Stále častěji se vůči mužům chovají násilnicky, a to jak slovně, tak fyzicky.

Foto: Profimedia.cz

Ženy se stále častěji vůči mužům chovají násilnicky.

Článek

Psychologové se zaměřili na 1 104 mladých mužů a žen a zaznamenávali jejich způsob chování k druhému. A byli velmi překvapeni, jak často se ženy domáhaly svých potřeb křikem, urážlivým nátlakem či bitím a v některých případech i použitím zbraně. V konečném důsledku tak šlo říci, že byly výrazně agresivnější a manipulativnější než muži.

Pojem "intimní terorismus" vznikl v roce 1990, kdy jej americký sociolog Michael P. Johnson začal používat v souvislosti s definicí extrémní kontroly nad chováním druhých, a to formou hrozby, zastrašování či násilí. Tenkrát za toto chování byli téměř vždy zodpovědní muži, dnes je tomu ale zcela jinak.

"Předchozí studie se snažily vysvětlit mužské násilí na ženách jako důsledek patriarchálních hodnot, které jedince motivují ke kontrole chování žen a v případě potřeby i k použití násilí. Situace se ale za posledních 10-15 let změnila," upozorňuje doktorka Elizabeth Batesová, která výzkum vedla a dodává: „Násilí páchané na ženách dnes může být i z jiného důvodu, což potvrzují průzkumy dělané ve věznicích a azylových domech."

Analýza jasně ukázala, že zatímco ženy jsou častěji agresivnější vůči svým partnerům, muži si svou agresivitu vybíjejí více vůči stejnému pohlaví než opačnému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám