Hlavní obsah

Heslo k e-mailu by neměl znát ani partner

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska s lidmi dělá divy. Z přehnané touhy po upřímném a zcela otevřeném vztahu na sebe partnerovi prozrazujeme řadu věcí, které by nemusel vědět, a narušujeme si tak tenkou hranici svého soukromí. Partner má tak záhy přístup k veškerým informacím o nás, včetně soukromé korespondence v podobě hesla k e-mailu. Mnozí to považují za něco zcela přirozeného a samozřejmého, ale není tomu tak.

Foto: Profimedia.cz

Heslo do e-mailu mohou zneužít i nejbližší.

Článek

Dnešní svět se čím dál více točí kolem internetu. Nakupujeme tam, hrajeme hry a někdy na síti dokonce hledáme i své celoživotní partnery. A právě do všech těchto obchodů, názorových fór či internetového bankovnictví se většinou přihlašujeme prostřednictvím své e-mailové adresy či hesla, které máme uloženo ve své elektronické schránce.

„Řada uživatelů netuší, jaké poklady ve svých schránkách skrývají. Proto je dobré si uvědomit, že poskytnout někomu své přístupové heslo je podobné jako dát někomu klíče od bytu či poskytnout PIN kód ke své platební kartě. Během okamžiku vás může například zhrzený milenec pomluvit na Facebooku, nadávat vaším jménem přátelům, rozeslat vaším jménem erotické fotky či nabídky nebo vám zrušit penzijní připojištění. Proto by tyto důvěrné informace měly zůstat především jen pro vaše oči,“ řekl David Finger, produktový manažer služby Seznam.cz Email.

Což potvrzuje i koučka Lenka Černá, která se ve své praxi setkala s mnoha případy zneužití hesla do e-mailové schránky ex-partnerem. „V době, kdy je v naší zemi tak vysoká rozvodovost, je opravdu na místě, aby si lidé víc chránili své soukromí. Rozvod i rozchod jsou skutečně velmi stresující momenty, při kterých snadno dojde ke zkratům, a i sebevzdělanější a sebemilejší jedinci jsou schopni podlých činů,” varuje a dodává:

„Obezřetnost je opravdu na místě. Nikdy nevíte, jaká informace může být v budoucnu použita proti vám.”

Kontrola, která se nemusí vyplatit

Jedním z velice častých způsobů, jak se internetoví zločinci snaží ze svých „obětí“ dostat heslo, je takzvaný phishing. E-mail vypadá, jako by byl poslán poskytovatelem služeb, a často se v něm píše, že potřebují ověřit vaše jméno a heslo. Jakmile jej poskytnete, může se velice snadno stát, že se stanete terčem útoku.

„Podobnou zprávu poskytovatel nikdy svým uživatelům neposílá. Dejte si pozor, z jaké adresy je doručena, jaké má grafické zpracování či jestli neobsahuje gramatické chyby. I takto se dá velice snadno rozpoznat podvodný e-mail,“ doplnil Finger.

Podobně obezřetní buďte, pokud vám přijde odkaz, kde máte údajně svoje heslo a jméno do e-mailu potvrdit. Než něco podobného uděláte, vždy si zkontrolujte adresní řádek. Pokud nevypadá stejně jako na službě pro běžné přihlášení a neobsahuje na začátku https, odkaz zavřete a e-mail smažte – jde o podvod.

Základní pravidla bezpečnosti chování na internetu najdete v nápovědách odpovědných poskytovatelů e-mailových služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám