Hlavní obsah

Stres v manželství ohrožuje vztah i zdraví

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stresující manželství může mít nedozírné následky nejen na samotný vztah, ale i na zdraví, což potvrdilo hned několik vědeckých studií. Příliš mnoho stresu může dokonce i zabít. Proto je tak důležité na stav nerezignovat a začít s tím aktivně bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Stresující manželství může i zabít.

Článek

Připravili jsme pro vás několik kroků, které by měly stres v manželství minimalizovat.

1. Mluvit otevřeně o svých pocitech a emocích – což je ve stresu dost těžké, jelikož většina lidí má při sebemenším nesouhlasu tendence vybuchovat. Nicméně bez toho se to neobejde. Ve funkčních a spokojených vztazích se jednoduše mluví o všem. Je to součást důvěry a vzájemné otevřenosti. Partneři musí umět spolu sdílet dobré, špatné, a dokonce i to skutečně zlé. Musí si být víc než přáteli.

2. Maximální otevřenost i v oblasti financí – vyrovnaný rodinný rozpočet vyžaduje týmovou práci, zvlášť pokud jsou partneři ve finanční tísni. Je důležité, aby i k finančním problémům partneři přistupovali jako tým se stejným cílem. Jedině tak mají šanci na úspěch i v dalších oblastech.

3. Neobviňovat se navzájem – jelikož přesně tyto věci jsou v lásce a manželství nejvíc destruktivní. Přestože je to vcelku zvykem ve stresu vinit druhého za všechny nespravedlnosti světa, ve skutečnosti se tak jedinec trestá jen sám. Svou roli v chybování obvykle hrají oba partneři.

4. Neutápět se v sebelítosti – nikdy člověk nic nevyřešil tím, že se v dané situaci začal litovat. Úspěšní jedinci se nevzdávají, a pokud o věc stojí, bojují o ni.

5. Vyvinout společné úsilí v rozhoření plamínku vášně – hektický život dost často opomíná věci, které by měly být ve vztahu samozřejmostí. Není čas na romantiku, intimitu a dost často ani na společnou zábavu. Jenže bez toho žádný vztah fungovat dlouhodobě nemůže. Mají-li partneři touhu vztah zachovat, musí si na sebe najít čas. A když už ho jedinec tolik nemá, existují i drobnosti, které mohou vztah občas zachránit. Ať už je to květina, lahev vína společně vypitá, procházka, napsaná milostná zpráva, pozvánka na večeři či na wellness víkend apod.

6. Dopřání si samoty a soukromí – milostný vztah lze vylepšit i tím, že si partneři vzájemně jednou za čas dopřejí max. soukromí a samotu. Zvlášť když partneři prožívají obrovský stres, je dobré na ně netlačit a naopak si od sebe na chvilku odpočinout. Mít možnost být sám se sebou, sám na své vlastní myšlenky, se vždy zúročí.

7. Nezapomínat na každodenní maličkosti –  i naprosté drobnosti vztah posouvají někam dál. Je důležité tyto věci nepodceňovat. Dělat si vzájemně drobné radosti je tím nejlepším životabudičem vztahu. Jednoduché činy i laskavosti se jednoduše sčítají a ve finále prokazují větší službu než nejrůznější megalomanské okázalosti.

8. Obklopit se rodinou a společnými přáteli – pokud máte problémy, nestyďte se říct o pomoc či radu svým nejbližším. Nezůstávejte na své problémy sami a naučte se využívat ochoty druhých.

9. Péče o své zdraví a štěstí – a to jak po psychické, tak fyzické stránce. Cvičte, dbejte o svůj jídelníček, odpočívejte a nezapomínejte na lékařské preventivní prohlídky. Jen těžko se v budoucnu budete moci starat o druhé, když se teď nepostaráte sami o sebe.

Reklama

Související témata:

Související články

Recept na šťastné manželství

Oženit se či vdát se může každý, mít funkční manželství však už není samozřejmostí. Je to neustálá vědomá práce, která zahrnuje mnoho něžností, intimity...

Zelené vdovy nemají na růžích ustláno

Mnozí jim závidí pohádkový život, jenže realita bývá často zcela jiná. Zelené vdovy neboli manželky bohatých, úspěšných a pracovně velmi vytížených mužů žijí...

Výběr článků

Načítám