Hlavní obsah

Čeho si matky na dcerách nejvíce cení

Novinky, bok

Rodinné vztahy nebývají vždy jednoduché, někdy je na vině přílišný temperament či zatvrzelost jednotlivých členů, jindy zase nedorozumění a zbytečné hádky. Většinu problémů ale můžeme sami jednoduše vyřešit. Například co nejlepšího vztahu mezi matkou a dcerou lze prý docílit poměrně jednoduchými úkony.

Foto: Profimedia.cz

Mezi matkou a dcerou již od počátku existuje specifické pouto, sdílením společných okamžiků se utužuje.

Článek

Pohled na to, jak být skvělým potomkem, nebo naopak dokonalým rodičem, z největší části závisí na tom, co sami považujeme za dokonalé a dostačující. Někdo považuje za ideální, když se rodiče s potomky čas od času sejdou a promluví si, jiní spoléhají na to, že v případě nouze či jakéhokoli problému mu bude potomek (nebo rodič) automaticky po ruce a pomůže.

Snad každá žena či dívka by chtěla mít ideální vztah se svou matkou, ne vždy se to ale povede. Odborníci se proto v rámci jedné z dlouhodobějších studií zaměřili na to, zda se s tím dá něco dělat a jestli jde nějakými konkrétními společnými činnostmi vztahu, který by se ideálu alespoň trochu podobal, docílit.

Během svého průzkumu se odborníci samozřejmě zaměřili i na náročnost matek a jejich pohled na ideální dceru, a čeho si u nich cení. Jejich zjištění jsou poměrně zajímavá.

Co vše má nebo nemá dělat „ideální” dcera

Základní „definice” dobré dcery je podle zjištění odborníků poněkud úsměvná. Mluví se svou matkou nejlépe každý den, vychází s matčinými kamarádkami a společně sdílejí zálibu v různých seriálech či telenovelách, cituje server Dailymail.

Toto tvrzení ale i sami vědci hned zpočátku krotí a udávají, že v uspokojivém vztahu matky a dcery dochází ke vzájemné komunikaci alespoň jednou během týdne a dcera (případně i matka) jsou si v případech nouze ochotny vzájemně a bez výhrad pomoci.

„Ideální” dcera se prý také pravděpodobně podílí na domácích úkonech, jako je vaření či úklid, je vůči své matce co nejvíce upřímná atd.

Největším uspokojením matky je šťastná dcera

Studie byla provedena mezi 1000 matek a 1000 dospělých dcer. Z celkových výsledků průzkumu vyplynulo, že sedm z deseti matek označuje vztah s dcerou jako téměř perfektní, a zároveň řada matek dodává, že dokud budou jejich dcery vést dobrý život, budou i ony spokojené a šťastné.

„Mezi matkou a dcerou je ve většině případů již od narození určité zvláštní pouto, které se postupem času zesiluje, a to samozřejmě i díky společně strávenému času, například při společných domácích či společenských činnostech,” potvrzuje mluvčí internetového obchodu Gettingpersonal, který se na výzkumu podílel.

„Největší zadostiučinění je pak zjištění, že všechny matky chtějí pro své dcery spokojený a krásný život. I když toho ale dcery docílí, je pro jejich další budoucí spokojenost důležité i přes založení vlastní rodiny udržovat pravidelný vztah s matkou,” dodal mluvčí.

V rámci průzkumu byl sestaven i přehled, čeho si matky u svých dospělých dcer nejvíce cení.

1. Svěřuje se (s problémy i radostmi)
2. Je upřímná při hodnocení vzhledu (zda něco sluší či nesluší)
3. Pravidelně volá
4. V krizové situaci je vždy k dispozici
5. Chodí s matkou na společný oběd, nákup, výlet
6. Informuje o nejdůležitějších událostech dne
7. Rodinné večeře (účastní se i podílí na přípravě)
8. Stará se o byt, když je matka např. na dovolené
9. Stará se o domácího mazlíčka v případě dovolené
10. Je matce psychickou oporou

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní otcové bortí léta stanovené hranice

Aniž bychom chtěli hanit staré časy, v dřívějších dobách sice bývali muži hlavou rodiny, co se ale týkalo péče o děti a domácnost, převážnou většinu zastávaly...

Výběr článků

Načítám