Hlavní obsah

Homosexualita je pro většinu Čechů morálně přijatelná

Češi patří mezi nejtolerantnější národy světa, alespoň z pohledu homosexuality. Vyplynulo to z rozsáhlého průzkumu Global Views on Morality, který se zabýval postojem obyvatel různých zemí k homosexualitě a dalším tématům.

Foto: Profimedia.cz

Češi patří mezi nejtolerantnější národy světa.

Článek

Za nejvíc gay friendly zem světa je považována bývalá katolická bašta - Španělsko. Obyvatelé této země se chovají vůči osobám přitahovaných stejným pohlavím nejpřátelštěji. Španělsko je také třetí zemí na světě, kde bylo manželství povoleno všem párům bez ohledu na jejich sexuální orientaci a pohlaví. Z průzkumu jasně vyplynulo, že jen pro šest procent obyvatel tohoto pyrenejského království je homosexualita morálně nepřijatelná.

Na druhém místě skončilo Německo, kde je homosexualita morálně nepřijatelná pro osm procent lidí, morálně přijatelná pro jednapadesát procent a není morálním tématem pro osmatřicet procent.

Třetí místo obsadili právě Češi, pro které je homosexualita morálně nepřijatelná jen ve 14 %, pro šestapadesát procent je morálně přijatelná a pro sedmadvacet procent není morálním tématem.

Na opačném konci žebříčku stojí Ghana nebo třeba Rusko, kde považuje homosexualitu za morálně nepřijatelnou osmadevadesát respektive dvaasedmdesát procent obyvatel.

Španělsko jako otevřená země

Ačkoli dříve bylo Španělsko vnímáno jako konzervativní katolická země, v roce 2005 jako třetí stát světa povolila párům stejného pohlaví uzavírat manželství se všemi právy a povinnostmi, jaké měli dosud jen heterosexuálové. V posledních letech je tato země v rámci tolerance sexuálních menšin světovým vzorem.

Letos madridská vláda navíc oznámila, že hodlá otevřít domovy důchodců pro gaye a lesbičky, aby se nemuseli cítit mezi heterosexuály nepatřičně. Ve starší generaci je přeci jen více těch, kteří považují sexuální jinakost za morálně nepřijatelnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám