Hlavní obsah

Řešit problémy s prázdným žaludkem se nevyplácí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile je člověk hladový a hladina jeho krevního cukru klesne na minimum, neměl by se pouštět do řešení jakýchkoliv problémů a už vůbec ne ve vztahu. Američtí vědci totiž prokázali přímou souvislost mezi podrážděností, vyšší frekvencí neshod a právě nízkou hladinou cukru v krvi.

Foto: Profimedia.cz

Pokud má člověk nízký cukr v krvi a má hlad, stává se podrážděným zvířetem.

Článek

Ať už se nám to líbí, či nikoli, navzdory lidskému rozumu jsme stále tak trochu zvířaty. Americký psycholog Abraham Maslow to popsal ve své teorii pyramidy potřeb. Nejprve musejí být ukojeny základny – živočišné a pudové záležitosti – aby se mohla projevit duše a duch – lidské vlastnosti. Takže člověk musí být vyspaný, najezený a napitý, aby mohl ukojit své sexuální pudy. Když jsou všechny tyto primární potřeby saturovány, teprve získává potenciál pro mentální a intelektuální činnost, případně pro vyšší duchovní aktivity.

Což potvrzuje i nový výzkum z Ohia. Pokud má člověk nízký cukr v krvi a má hlad, stává se podrážděným zvířetem. Ve vztazích se to kupříkladu projevuje častými hádkami. Hladoví lidé snadno přicházejí o trpělivost a jsou agresivnější.

„I když zabírá mozek jen dvě procenta celkové hmotnosti těla, konzumuje asi dvacet procent veškeré energie. Co se týká energie, je to velký konzument. Je to sice primitivní rada, ale funguje dokonale, než se začnete hádat či přít s partnerem, pořádně se najezte,“ radí profesor Brad Bushman z Ohio State University.

Emancipace nepomáhá

Ženy si po generace předávají lidová „moudra“ o tom, jak nasycený muž znamená spokojený muž. V dnešní době je tento sexistický pohled překonán. Ženy nejsou žádnými služkami pro saturaci mužských potřeb. Nicméně i přes moderní rovnostářské postavení pohlaví nepřestáváme být těmi živočichy, jejichž mozek potřebuje energii – cukr – aby mohl vypojit některá pudová centra (tzv. plazí mozek) a fungovat lidsky vyspěle.

„Když mají lidé nízkou hladinu glukózy v krvi, cítí se podrážděněji, naštvaněji… i osoby, které své protějšky milují a mají s nimi dobrý vztah, vyjadřují více vzteku a agresivity, když mají nízkou hladinu cukru v krvi,“ tvrdí profesor Bushman z Ohio State University.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se moderní muži obětují pro partnerky

Najít vysněnou práci poblíž svého bydliště se ne každému poštěstí. Většinou je třeba do zaměstnání dojíždět, v radikálnějším případě se i přestěhovat. Kvůli...

Najít lásku na internetu může být reálné

Najít si životního partnera přes internet? Proč ne. I přes nejrůznější úskalí, lze tento způsob seznamování stále považovat za jeden z nejefektivnějších. Což...

Výběr článků

Načítám