Hlavní obsah

Moderní otcové bortí léta stanovené hranice

Novinky, bok

Aniž bychom chtěli hanit staré časy, v dřívějších dobách sice bývali muži hlavou rodiny, co se ale týkalo péče o děti a domácnost, převážnou většinu zastávaly ženy. To se postupem času radikálně mění. Mnozí moderní otcové se totiž nejen starají více o své ratolesti, ale i ochotně pomáhají v domácnosti.

Foto: Profimedia.cz

Třetina moderních otců tráví se svými potomky mnohem více času, než tomu bylo u předchozích generací.

Článek

Moderní otcové jsou svým přístupem k rodině podle posledních zjištění na míle vzdáleni od chování, na které byli zvyklí od svých rodičů. Jak uvedl server Daily Mail, 92 % současných otců se pravidelně podílí na běžném chodu domácnosti, což zahrnuje nejen úklid, nákupy či vaření, ale i péči o potomky, jejich odvádění či vyzvedávání ze školy apod.

Odborníci jednoduše poukazují na to, že moderní doba s sebou přinesla i novou generaci „supertatínků”.

Svačiny, úkoly, úklid 

Z konkrétních dat vyplynulo, že 37 % otců neváhá připravovat pravidelně svým ratolestem svačiny do školy, stejné procento pak odvádí pravidelně děti do školy či školky, na kroužky apod.

Na vaření pro celou rodinu se podílí 52 % z nich, pravidelné nákupy pak je ochotno praktikovat 57 % z několika stovek dotázaných otců. Úklid není cizí 54 % a stejný podíl se také běžně stará i o praní prádla a mytí nádobí.

Pro 29 % mužů je navíc doslova potěšení moci se podílet na chodu celé domácnosti.

Mezigenerační rozdíly

Vice než tři čtvrtiny všech otců přiznávají, že způsob, jakým se podílejí na chodu domácnosti, je velmi vzdálen tomu, jak to bylo za jejich dětství. Celá třetina z nich pak tráví se svými potomky mnohem více času než předchozí generace.

„Mám se svým otcem skvělý vztah, ale musím říct, že jsme spolu nikdy netrávili tolik času, jaký já nyní věnuji svým dětem,” uvedl devětatřicetiletý Mark Jones. „Nechci udělat stejné chyby, jako on. Navíc moje žena pracuje stejně náročně jako já, tak mi přijde vhodné se dělit o domácnost a péči o děti, jsme si přeci rovni.”

„Postavení rodiny a také mužská role v ní se v průběhu posledních 30 let výrazně změnily,” uvedl Martin Roberts, mluvčí společnosti Jacamo, která zadala studii.

„Partneři jsou dnes mnohem ochotnější nejen se vzájemně podporovat v kariéře, ale podílet se i na chodu domácnosti a péči o potomky. Pro stále větší počet mužů je prioritou, a někdy až nutností, být dobrý otec i partner,” uzavírá Roberts.

Reklama

Související články

Slavní otcové, kterým rodičovství svědčí

Pohled na pěkného muže jistě každou ženu potěší. Pokud jde navíc o sexy jedince, který se pyšní vlastními potomky, je to pro mnohé dámy doslova lákadlo....

Výběr článků

Načítám