Hlavní obsah

Nejčastější mužská sexuální dysfunkce trápí třetinu mužů

Právo, Petr Veselý

„Co to je za nesmysl?“ řekne si spousta lidí. Naprostá většina z nich totiž netuší, o jak časté a citlivé potíže jde. Předčasná ejakulace je nejčastější sexuální problém, přesněji řečeno dysfunkce. Daleko frekventovanější než neschopnost dosáhnout erekce. Podle průzkumu Evropské urologické asociace trápí 28-32 % mužů všech věkových kategorií.

Článek

Připadá vám to přehnané? Není. Důvod je prostý. Muž je schopný ejakulace v průměru za tři minuty. Žena dosáhne orgasmu zhruba za sedm minut, ale podle některých pramenů dokonce za třináct. Ne všichni muži dokážou sladit rozdíly, které mohou být i výraznější než ty uvedené, ke spokojenosti partnerky a sebe sama.

Sexuální sprinteři

Lékaři považují za předčasné vyvrcholení každé, při kterém dojde k ejakulaci zhruba do jedné minuty (90 % postižených) až do dvou od zahájení soulože (10 % z nich). A muž při něm nedokáže tyto problémy oddálit. Řadu pánů postihne dokonce hned po zasunutí penisu do pochvy a některé ještě před tím. Příčiny mohou být psychické i fyziologické.

To samozřejmě nekomplikuje jen samotnou soulož, ale také intimní soužití partnerů. „Předčasná ejakulace vyvolává u muže velký stres, pocit neschopnosti a ztrátu sebedůvěry,“ vysvětluje MUDr. Karel Kočí, androlog z Prahy. „Muž se pak začne sexuálnímu styku vyhýbat. Opakované potíže a to, že je postižený neřeší, snižují také ochotu partnerky podstupovat nepříjemný a neuspokojivý pohlavní styk. Případně setrvávat v narušeném vztahu.“

Šokující zjištění

Tím spíš je překvapující, že k lékaři zajde pouze 9 % postižených pánů. Upozornil na to na loňské mezinárodní konferenci v Madridu Profesor Hartmut Porst, prezident Evropské společnosti pro sexuální medicínu. Celých 91 % mužů přiznalo v průzkumu, že o možnosti vyhledat odbornou pomoc nikdy ani neuvažovali.

Foto: Petr Veselý, Právo

To je docela šokující zjištění. Profesorka Alessandra Graziottinová, ředitelka Centra gynekologie a sexuální léčby v Miláně, uvedla navíc na konferenci drsná fakta. Týkala se partnerek vážně postižených mužů. Ve výzkumu, který s nimi dělala, si stěžovaly na ztrátu chuti na sex (40 %), na větší obtíže s pohlavním vzrušením (55 %), se zvlhčením pochvy (38 %) a na problémy s dosažením orgasmu (52 %).

Upozornila ještě na jeden vážný moment. V případě, že muže trápí poruchy erekce, ženy si říkají: „Jakou dělám chybu? Nejsem dost hezká? Už ho nepřitahuji? Nemá jinou ženu?“ U předčasné ejakulace vidí problém jasně na straně muže. „Co se s ním děje? Proč se nedokáže kontrolovat? Proč kašle na mé potěšení a uspokojení? Proč je tak sobecký a bezohledný?“ Zaujímají zkrátka vůči partnerovi mnohem kritičtější a konfliktnější postoje než u potíží s erekcí, u kterých většina z nich projevuje mnohem víc chápavosti a vstřícnosti. Z pohledu soužití představuje proto předčasná ejakulace mnohem záludnější a třaskavější problém.

Více hormonu pohody

Tím spíš by se postižení pánové měli zajímat o nově schválený lék s účinnou látkou dapoxetin. Dokáže tyto potíže u většiny z nich efektivně řešit. Bez ohledu na to, jestli je vyvolávají psychické nebo fyzické příčiny. „Vstupuje do samotného mechanismu sexuálního vyvrcholení,“ vysvětluje MUDr. Kočí. „Zvyšuje totiž v centrální nervové soustavě hladinu serotoninu, hormonu pohody, a tím významně oddaluje ejakulaci.“

Pacienti mohli používat řadu metod na zmíněný problém už v minulosti. Jejich účinnost a spolehlivost však byly často diskutabilní. Například u znecitlivujících gelů špatně odhadovali dávku tak, aby soulož nebyla naopak příliš dlouhá. Navíc u řady pánů snižovala intenzitu orgasmu nebo schopnost ho dosáhnout.

Někteří muži se snažili pomoct si masturbováním před pohlavním stykem, případně se po předčasné ejakulaci snažili po krátké pauze znovu o soulož. Ne vždy se jim ale dařilo dosáhnout správné erekce. Navíc trable s příliš rychlým vyvrcholením se mohly opakovat.

Technika, při které muž nebo žena silně stiskli žalud krátce před ejakulací a tak jí zabránili, vyžadovala odhad a cvik. Často však nepřispívala k harmonickému průběhu soulože. Také užívání různých antidepresiv typu SSRI mělo svá úskalí a nejednou i vedlejší účinky…

Riziko nákupu na internetu

Nový lék nabízejí některé internetové obchody bez lékařského předpisu. Nelegálně.

V Madridu před nimi varoval francouzský specialista, profesor Jacques Buvat. Lidé, kteří jsou ochotni takový nákup riskovat, by podle něj měli vědět, že si snadno pořídí pilulky neznámého původu a nejistého nebo kontaminovaného složení.

„Dapoxetin může navíc reagovat s účinnými látkami jiných léků, třeba na hypertenzi,“ upozorňuje doktor Kočí. „Snadno pak dojde například k prudkému poklesu krevního tlaku a v krajním případě i ke ztrátě vědomí. V případě jiných léčiv hrozí řada dalších zbytečných potíží.“

Proto je u nás dapoxetin k dostání pouze na lékařský předpis. Vedle specialistů ho může předepsat i praktický lékař. Zná náš zdravotní stav a ví, jaké léky užíváme.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám