Hlavní obsah

Češi ve středním věku jsou spokojeni se svým sexuálním životem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to pozitivní zpráva. Čeští muži a ženy ve středním věku jsou spokojeni se svým partnerským a sexuálním životem. Dokonce svůj partnerský vztah a soulad v něm hodnotí více než dobře. Vyplynulo to z anonymního výzkumu agentury STEM/MARK pod supervizí Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN v Praze.

Foto: Profimedia.cz

Pro spokojenost v sexu a v partnerském soužití považují lidé za důležitou psychickou pohodu a otevřenou komunikaci.

Článek

Spokojenost se sexuálním životem vyjádřila podle průzkumu více než polovina oslovených (57,2 %) a s partnerským vztahem dokonce ještě více. 76,5 % českých mužů a žen ve středním věku tvrdí, že jsou v aktuálním vztahu velice spokojeni.

Profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu 1. LF UK a VFN uvedl: „Výsledky nás překvapily, v podobných průzkumech v zahraničí je procento spokojených podstatně nižší. U chronicky nespokojených Čechů jsme proto očekávali mnohem horší výsledek.“

Z průzkumu, který zkoumal hlouběji sexuální vnímání, také vyplynulo, že pro spokojenost v sexu a partnerském soužití ženy a muži považují za důležitou psychickou pohodu a otevřenou komunikaci. Až na třetí místo v žebříčku důležitosti se dostal sexuální soulad. Ale pro obě pohlaví je důležitá doba trvání předehry.

Délku penisu považují lidé za důležitou

Pro dobrý sex považuje každý čtvrtý muž i žena za důležitou délku penisu. Přitom je zajímavé, že podle průzkumu nemá většina (74 %) žen tušení, jak velkou chloubu má jejich partner. Více než polovina (57 %) mužů tvrdila totéž. Když už muži přiznali, že znají rozměry svého penisu, pak uváděli nejčastěji délku 16 – 20 cm. (Podle celosvětového výzkumu délky penisu v erekci je průměr 12,55 cm).

Dvě třetiny můžu i žen udaly jako svou nejčastější sexuální aktivitu soulož. Masturbaci provozuje častěji než soulož 14 % mužů a pouze 7 % žen.

Skoro polovina žen někdy předstírá orgasmus

Průzkum se také zabýval orgasmem mužů a žen. „Vyplynulo z něj, že cca 80 % mužů nikdy orgasmus nepředstírá, zatímco 49 % žen přiznává, že občas orgasmus 'nafilmují', dalších 15 % to dělá dokonce často. Téměř polovina mužů o tom ale nic neví a žije v iluzi, že žena je dokonale uspokojena,“ dodal profesor Weiss.

Společně s partnerem dosahuje orgasmu vždy cca 16 % respondentů, ale většina mužů a žen uvádí, že společné vyvrcholení prožívají jen někdy. Celkem 24 % žen tvrdí, že dosahuje orgasmu drážděním klitorisu a 26 % drážděním klitorisu a pochvy zároveň. Šest procent žen uvádí, že necítí žádné sexuální vzrušení.

Co se vzrušujících podnětů týče, ženy nejvíce oceňují doteky a laskání (74 %), které má koneckonců ráda i polovina mužů. Třetinu mužů vzrušují zrakové vjemy, tedy sledování pornografie či aktů. Mezi důvody, proč ženy odmítnou sex, převažují dle odpovědí žen většinou únava, migréna i přepracovanost, téměř 30 % žen pak místo sexu raději předstírá spánek. U mužů jako důvod pro odmítnutí sexu převládá únava a stres v práci.

Průzkum se dotkl také problémů v sexu. „Nejčastěji udávanou sexuální dysfunkcí je nedostatek sexuální potřeby. Čtvrtinu mužů také trápí předčasný výron semene nebo porucha ztopoření. Poruchu erekce přiznává 22,7 % mužů a 20,3 % žen ji vidí u svých partnerů,“ řekl profesor Weiss.

Reklama

Související články

Když si ženy neužívají milování

Podle statistik je se svým sexuálním životem nespokojena polovina Češek včetně těch, jež žijí v jinak harmonickém partnerském svazku. Zatímco nejspokojenější...

Výběr článků

Načítám