Hlavní obsah

Kdy je lepší návštěvu u sexuologa neodkládat

Ojedinělé selhání při sexu se může stát každému a rozhodně to není důvod ke znepokojení. Pokud se ale situace opakuje častěji a nelepší se několik měsíců, je vhodné vyhledat odborníka. Lidé dost často své problémy odkládají, a pak se trápí mnohem delší dobu, než je nutné.

Foto: Profimedia.cz

Pokud partnery dlouhodobě něco trápí, pak je vždy lepší problém neodkládat a raději ho řešit hned.

Článek

„Je to bohužel tak, většina Čechů se na nás se svými sexuálními problémy obrací pozdě. Místo aby problém řešili po několika měsících, trápí se i několik let. Ze statistik pak jednoznačně vyplývá, že se lékařům raději svěří s hemoroidy, než s tím, že jim v sexu něco nejde,” vysvětluje sexuolog Jaroslav Zvěřina.

Problémem také je, když lidé místo návštěvy u lékaře sází na potravinové doplňky, jež znají z televizních reklam. Ty fungují na bázi afrodiziak, a tedy přímo neřeší problémy s erekcí.

„Povzbuzují pouze základní sexuální emoce, tedy vzrušivost, a pomohou tak zkrátit abnormálně dlouhou dobu k dosažení orgasmu. Nelze je tedy považovat za tzv. erektory,” vysvětluje sexuolog.

Jakmile se jedná skutečně o problém s erekcí, je dobré vyhledat lékaře. Problémy s erekcí totiž mohou upozornit i na blížící se infarkt. Cévy v penisu jsou tenčí než cévy v srdci, takže se zavírají první. Dále může být tento problém spjat i s nemocemi, jako jsou cukrovka, vysoký krevní tlak či kornatění tepen.

To ale neznamená, že by se sexu měli vzdát lidé po infarktu. "Pokud muži všechno funguje a sex svede, tak to není tak těžká námaha, aby to nezvládl. Vždycky říkáme, kdo vyjde bez potíží do prvního patra, tak se do sexu může klidně pustit," dodává Zvěřina.

Problémů přibývá po padesátce

Z průzkumu Sexuologického ústavu jasně vyplývá, že sexuálních problémů přibývá po padesátce. Muže nejčastěji trápí poruchy erekce (54 %), předčasná ejakulace (38 %), nedostatek sexuální potřeby (32 %) a problémy s dosažením ejakulace (18 %).

Ženy k lékařům nejčastěji přicházejí s problémy jako vaginální suchost (54 %), bolest při souloži (47 %), nedostatek sexuální potřeby (42 %) a neschopnost orgasmu (42 %).

Pokud partnery dlouhodobě něco trápí, pak je vždy lepší problém neodkládat a raději ho řešit hned.

"Nedávno jsem měl pacienta s předčasnou ejakulací, je to banální příznak, který lze dobře léčbou ovlivnit. On se tím trápil osm let. Měl s tím neskutečné problémy v partnerských vztazích, protože ženy moc neoceňují takovou ukvaltovanou sexualitu. Dnes už ví, že kdyby přišel hned, měl by život o mnoho jednodušší,” dodal sexuolog.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám