Hlavní obsah

Ženě více než nemanželský sex ublíží citové pouto

Novinky, ema

Je lepší přijít na nevěru, která je založena pouze a jenom na sexu, nebo na takovou, do které se zapletly city? Americká studie má jasné závěry. Ženy by byly raději, kdyby šlo o fyzickou nevěru, s citovou vazbou na jinou ženu by se srovnávaly daleko hůř.

Foto: Profimedia.cz

Muži a ženy mají dost protichůdné sexuální postoje.

Článek

V nedávné studii uvedly dvě třetiny žen, že citová vazba v mileneckém vztahu je pro ně daleko škodlivější než nezávazný mimomanželský sex. Přesně naopak to ale vnímají muži. Pouze jedna třetina z nich uvedla, že vytvoření citového vztahu jejich partnerky s potenciálním milencem by je zranilo daleko více než poměr založený pouze na sexu.

Čtyři pětiny žen uvedly, že by jim vadila hlavně žárlivost, která by je trápila v případě citového svazku jejich partnera. Muže daleko více znepokojuje představa jejich partnerky v cizí posteli.

Američtí psychologové se ptali 477 dospělých a studii zveřejnili v časopise Evolutionary Psychology. Její účastníci byli vystaveni několika různým situacím a zkoumaly se především jejich rozdílné reakce na citovou a sexuální nevěru. Poté byli dotázáni, která z nich pro ně ve vztahu představuje větší problém.

 Ženy bolí daleko více emoční nevěra

Nepříliš překvapivě se ukázalo, že pro ženy byla daleko více bolestná emoční nevěra, tedy navázání citové vazby jejich partnera s jinou ženou. Naopak muži by se cítili daleko více zraněni v případě, že by šlo o nevěru fyzickou.

Hlavní autor studie doktor Gary Brase z Kansaské Univerzity uvedl, že se ve výzkumu muži i ženy zásadně lišili. „Dlouho bychom zkoumali, proč jsou rozdíly tak rapidní a jak je možné, že mají muži a ženy tak protichůdné sexuální postoje.“

Autor studie ale v časopise také píše, že evoluční psychologové předpokládali, že muži mohou v otázce nevěry občas čelit problému, kdy začínají pochybovat v otázce otcovství, což naopak ženy vůbec netrápí. „To bude zřejmě hlavní důvod, proč muži na sexuální nevěru reagují daleko citlivěji než na tu citovou.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám