Hlavní obsah

Moderní pravidla randění aneb Dejte si víc času na rozmyšlenou

Novinky, bok

Všichni jednou dospějeme do bodu, kdy se chceme seznámit a najít si vhodného partnera pro život. Téměř všichni k tomu užíváme i stejný postup. Ne vždy je ale výhodné dodržovat zažitá pravidla. Moderní doba poukazuje na to, že v některých seznamovacích praktikách bychom měli dát prostor novému pohledu na věc.

Foto: Profimedia.cz

Než si s novým partnerem začnete plánovat společnou budoucnost, dejte si čas na to se vzájemně poznat.

Článek

Ačkoli jde moderní doba stále dopředu a nabízí stále nové a nové možnosti komunikace přes internet, většina lidí se i tak seznamuje osvědčeně „po staru”. Jdou jednoduše někam do společnosti, kde se potkávají s novými lidmi. Pokud je někdo zaujme, požádají muže či ženu o telefonní číslo, zajdou na pár schůzek (většinou v průběhu dvou tří týdnů). Pokud to nějak funguje, dají se dohromady a začínají budovat závazný vztah.

Tak nějak by se dal shrnout základní seznamovací postup. Ten ale stále ve větším počtu nefunguje a výsledkem jsou rozpadlé svazky a raněné city. Nabízí se tak otázka, zda je daný postup stále ještě užitečný.

Seznamovací „systém” a jeho nedostatky

Odborníci to hodnotí tak, že zažitý postup má určité nedostatky, které by se daly změnit či přehodnotit. Největší chybu vidí v tom, že se mnozí lidé již zpočátku vážou na osobu, kterou sotva znají. Cílem schůzky je přeci někoho dokonale poznat, tak proč se na něj hned vázat, když nevíme, zda je to ten pravý?

S tím jde ruku v ruce i další chyba, která může stát ve většině případů za neúspěchem seznamování. Na první místo požadavků na nového partnera klademe své vlastní touhy a požadavky. Místo toho, abychom zhodnotili osobnost potenciálního partnera a podle toho vyhodnotili možnost budoucího vztahu, už zpočátku ho „měříme” podle vlastních kritérií, cituje server Eligible. Je jasné, že čím větší požadavky, tím větší je procento neúspěchu na vytvoření vztahu s danou osobou.

A konečně třetí nedostatek - jak si můžeme během krátké doby z několika málo schůzek v rozmezí dvou tří týdnů udělat skutečný přehled o tom, jaký onen člověk skutečně je? Hlavně když je očividné, že se bude na prvních společných akcích snažit udělat co nejlepší dojem a své nedostatky bude účinně „maskovat”?

Takové rozhodnutí potřebuje čas. A jestliže nechceme čekat a začneme budovat vztah na oboustranné neznalosti partnera, nemůžeme se divit, že vztah po krátkém čase skončí. Možná právě proto, že nám začne vadit něco, co jsme na partnerovi dříve neviděli, nebo vidět nechtěli.

Partner „na zkoušku”

Dá se podobným situacím ale nějak zabránit? Odborníci tvrdí, že ano, jen prý stačí změnit pohled na určité věci a do ničeho se nehrnout po hlavě.

Hlavním bodem je prý mít dostatek času na poznání toho druhého, dát si prostě něco jako zkušební dobu. Podle některých odborníků na vztahy je dobré si určit takové zkušební období na dobu zhruba 60 - 90 dnů, kdy se partneři můžou vzájemně poznat, ale bez nároků na jakýkoli závazek. Když během oné doby budou nacházet více věcí, které jim na druhém vadí, můžou si jít každý svou vlastní cestou bez jakýchkoli výčitek.

Víte, co chcete?

Hledáte-li partnera na vážnější vztah, je dobré předem vědět, jaké by měl splňovat požadavky. Už podle toho se můžete pohybovat v určité skupině obyvatel, kde by takový partner měl být a lze eliminovat vztahy, které jsou už od počátku marnou snahou.

Požadavky by ale měly být reálné, příliš nadnesené povahové či vzhledové rysy mají jen malou šanci na úspěch. Jedna rada, povahové rysy a vlastnosti jsou mnohdy důležitější než vzhled, i když i oku má partner „lahodit”.

Čas utíká, vy jděte pomalu

I když žijeme v době, kdy je všechno nejlepší mít rychle a hned, vztahům takový přístup neprospívá. Aby někdo splnit něčí očekávání a zaujal, je na to potřeba nejen snaha, ale opět hlavně čas. Naučte se proto brát věci s nadhledem a nerozhodovat se pod tíhou okamžiku.

Reklama

Související témata:

Související články

Perfektní rande z mužského pohledu

Názory na stejnou věc bývají z mužského a ženského pohledu někdy velmi rozdílné. Platí to i v oblasti vztahů. Například první ideální rande je z ženského...

Jak zlepšit své šance při svádění ženy

Mezi lidmi panuje všeobecný názor, že mnozí muži nemají většinou problém svádět ženy. Možná to tak je, ale realita vedle toho nabízí ještě jednu, rozšířenější...

Výběr článků

Načítám