Hlavní obsah

Tajemství kleptomanie aneb Když se na sexuální problémy upozorňuje krádežemi

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kleptomanie aneb nutkavá potřeba něco ukrást spadá mezi impulsivní psychické poruchy, kam se také řadí například gamblerství, závislost na plastických operacích či alkoholismus. Jelikož kleptoman během krádeží prožívá dost často podobné pocity, jako při sexu, mnozí odborníci toto chování přisuzují lidem s nedostatkem sexuálního uspokojení.

Foto: Profimedia.cz

Kleptomanií trpí pouhé 1 % všech zlodějů.

Článek

Při krádeži totiž takto nemocní lidé prožívají psychické napětí před samotnou krádeží, při ní a psychické uvolnění po ní. Což je velmi podobné prožitkům před a po jídle, či před a po sexu.

Podle psychologa Stantona Samenowa si tímto chováním ženy často nahrazují nedostatek pozornosti od svého partnera a muži zase nedostatečné sexuální uspokojení či nedostatečné ocenění ze strany partnerky, přátel či spolupracovníků.

Krádeže tak lze nazývat tzv. kleptomanovým orgasmem - pocitem maximálního uspokojení spjatého s dočasným uvolněním. Bohužel opravdu jen dočasným, jelikož velmi záhy na řadu přichází výčitky a stud.

Kleptomanií trpí pouhé 1 % všech zlodějů, a to nejčastěji žen. Ze statistik vyplývá, že 65 % pacientů s kleptomanií mělo v minulosti potíže s bulimií. Výjimečné nejsou ani depresivní či úzkostné stavy.

Zajímavé je, že touto nemocí trpí dost často bohatí lidé, kteří tak rozhodně nečiní z důvodu potřebnosti, ale spíše z pouhé nudy a touhy po dobrodružství.

Léčba choroby je velmi složitá, jelikož u těchto lidí nefunguje léčba ostudou, společenským znemožněním či soudním řízením, jako je tomu u běžných zlodějů. Kleptoman potřebuje pomoc odborníků. Přesto je malá naděje, že se choroby navždy zbaví.

Fáze, jimiž procházejí nemocní kleptomanií
1. Nemocný má pocit, že má vše pod kontrolou a krádeže vnímá jako nevinnou hru.
2. Množství kradených věcí se začíná viditelně navyšovat. Požitek z krádeží už nebývá takový, naopak roste riziko odhalení. Nemocní jsou méně opatrní a začínají krást dražší věci.
3. V nejzávažnější fázi nemocný krade doslova vše, na co přijde, a to i svým nejbližším.

Pokud se objeví drobné krádeže u dětí, pak se může jednat o upozornění na sebe či zvýšení kreditu u svých spolužáků, nebo o vzbuzování pozornosti u svých zaneprázdněných rodičů.

Reklama

Související témata:

Související články

Neurózy, jež narušují psychickou rovnováhu

Když jsem četl dlouhý seznam poruch patřících do neuróz, chtělo se mi zažertovat, jestli je v populaci vůbec člověk, který je zdravý. Spousta z nás navíc ani...

Výběr článků

Načítám