Hlavní obsah

Spaní v oddělených ložnicích může vztahu prospět

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke spokojenému vztahu patří podle mnohých názorů sdílení intimních chvílí s partnerem. Do této kategorie spadá samozřejmě i spaní v manželské posteli. Kdo tak nečiní, nemůže být ve vztahu dokonale šťastný. Co když je to ale jinak?

Foto: Profimedia.cz

Oddělené ložnice nemusejí být jen známkou odcizení mezi partnery. Často jsou také výsledkem vzájemné tolerance.

Článek

Zmíní-li se někdo jen náznakem o tom, že s partnerem či partnerkou nesdílí společné lože, nejednoho člověka napadne, že v jejich vztahu asi všechno nefunguje tak, jak má.

Někdy to tak bývá, stále častěji jsou ale vidět situace, kdy spánek v oddělených ložnicích partnerskému páru spíše prospívá. Důvodů, proč se k takovému kroku partneři rozhodnou, může být více.

Někdo už jednoduše nechce snášet nepříjemné každonoční chrápání partnera, jiný zase není nadšen z některých návyků své drahé polovičky (čtení v posteli, případně práce na notebooku apod.).

„Obdobné situace jsou stále častější. Mnozí lidé mají v dnešní době už tak problémy se spánkem. Když se k tomu přidají každý večer ještě dohady o tom, jak má být v ložnici teplo, kdy se bude chodit spát nebo věčný boj o deku či o televizi v ložnici, není se čemu divit,” uvedla pro server Women´s Health magazínu vztahová koučka Michelle Callahanová.

Pohodlí i vzájemný respekt

Pokud se partneři shodnou na tom, že oddělené ložnice jsou pro ně ideálním řešením k tomu, aby se každý z nich řádně v noci vyspal, nic jim nebrání to realizovat.

Podobně to vidí i Nate, který je ženatý rok a půl. „Vlastní ložnice jsou jedním z důvodů, proč jsme tak šťastní. Každý máme svůj vlastní prostor a volbu, jak si spánek nastavíme, a hlavně se neobtěžujeme svými koníčky (hra na kytaru a čtení). Jednoduše se respektujeme,” uvedl v pořadu Good Morning America.

„Když se dva lidé opravdu milují, tolerují navzájem své potřeby, a pohodlný spánek je jednou z nich. Oddělené ložnice pak na jejich vztahu nic nezmění, spíš ho posílí. Navíc odpadnou ranní výčitky, že jsou například kvůli partnerovu chrápání nevyspalí. I takové drobnosti totiž mohou ničit jinak dokonalý vztah,” souhlasí Callahanová.

Reklama

Související témata:

Související články

Když za problémy v rodině může spánek

Problémy ve vztahu s rodiči, potíže s komunikací s nejbližším okolím, ukončení školní docházky výměnou za návštěvy nočních podniků. Za tím vším může stát jeden...

Jídla, která snižují kvalitu spánku

Všeobecně se ví, že jít spát s plným žaludkem rozhodně není žádná výhra. Po náročném dni v práci nebo ve škole si naše tělo musí odpočinout a stejně tak i naše...

Výběr článků

Načítám