Hlavní obsah

Jak na lásku aneb Praktické rady ze seriálu Sex ve městě

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 1998 startoval seriál Sex ve městě, zřejmě málokdo by mu prorokoval tak zářnou budoucnost. Ale co není, může být, a spousta žen najednou začala upínat své naděje k promiskuitní novinářce Carrie, která se snaží diváky naučit co nejvíce o schůzkách, sexu i lásce. A s jejími radami je kolikrát dobré se ztotožnit i ve skutečném životě.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Sarah Jessica Parkerová ztvárnila ikonickou postavu seriálové Carrie. Ta se stala idolem mnoha žen. A to zejména proto, že seriál je doopravdy tak trochu ze života.

Článek

Tvůrci seriálu se jeho pomocí snažili dopomoci ženám, inspirovat je fiktivními osudy čtyř svobodných žen, které žijí v New Yorku. Seriál (a později i filmy) ukazují, jak snadný i komplikovaný může být život s muži, potýkání se s milostnými známostmi, ale ukazuje i cestu, jak si s takovými situacemi v životě poradit.

K lásce se nedá přinutit

Carrie v jedné z epizod říká: „Nemůžeš změnit člověka, a rozhodně nemůžeš nikdy změnit někoho, jako je Božský.” A to platí na všechny muže. Dokonce i sám Božský, jak hlavní aktérka nazývá svého vyvoleného, si musel projít několika lety, než přišel na to, že ona, Carrie, je doopravdy ta pravá. Z toho plyne ponaučení, že když člověk není připraven se usadit, nic na světě ho k tomu nepřinutí. Jen musíte myslet na to, že chyba není ve vás. To on na to bude muset jednou přijít, nemá smysl čekat.

Nemůžete čekat na lásku

Spousta z nás se zamilovala do svého „Božského”. Jenomže pamatujete? Carrie neseděla dlouhé hodiny u telefonu, ani každých deset minut nekontrolovala mail.  Několikrát jí zlomil srdce, ale vždy se sebrala. A to ať už tím, že chodila s jinými muži, nebo se natolik zaměstnala prací, že neměla na nic jiného pomyšlení. Tím se snažila ukázat všem ženám, že i když si myslíte, že nemůžete jít dál, pravda je jiná. Vždycky můžete a vždycky také budete muset. „On není můj přítel. Je to někdo, koho testuji,” tak zněla slova Carrie v jednom z dílů, kdy mluvila o muži, se kterým se zrovna vídá.

Pro nic na světě se neměňte

„Možná nejsou některé ženy zrozené k tomu, aby je někdo zkrotil. Možná je prostě dobré nechat je být, aby našly někoho, kdo je stejně divoký, jako ony samy,” říká Carrie alias Sarah Jessica Parkerová, která hlavní postavu seriálu, později i dvou filmů hrála. Vždycky věděla, že není tak dokonalá, jak by si ji muži přáli. I když zjistila, že se Božský zasnoubil s mladší ženou, nikdy ani na chvíli neměla potřebu se pro něj nebo kohokoliv jiného měnit.

Postava Carrie se snaží naučit ženy, aby zůstaly takovými, jaké doopravdy jsou. Se všemi chybami a nedokonalostmi. A i když měla vražedně krásnou kabelku a ukrutně drahé boty od předních světových návrhářů, vždy se snažila poukazovat na to, že zdravé sebevědomí je ten úplně nejdokonalejší doplněk na světě.

Vztah, který máte sama se sebou, je nejdůležitější

„Později toho dne jsem se dostala k přemýšlení o vztazích. Jsou tu takové, které vám otevřou dveře do něčeho nového a exotického, takové, které jsou staromódní a familiární, vztahy, které přináší spoustu otazníků, známosti, které jste nikdy nečekali, románky, které vás zanesou dál, než jste čekali, ale taky takové, které vás nikam neposunou. Ale nejvíce významné, náročné a vzrušující vztahy jsou ty, které máte sami se sebou. A jestliže najdete někoho, kdo bude milovat vaši osobnost, bude to prostě skvělé,” píše Carrie do jednoho ze svých pravidelných novinových sloupků.

A také to ví sama nejlépe. Protože pokud se nezamilujete sama do sebe, jen velmi těžko najdete někoho, kdo by toho byl schopen. Sebeláska a sebeúcta jsou hodně důležité věci. A jeden člověk na lásku? To je moc málo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám