Hlavní obsah

Muži zapomínají víc než ženy

Novinky, bok

Zapomenout na něco více či méně důležitého se určitě během života povede nejednomu člověku. Pokud se to ale opakuje, začne to být dost nepříjemné. V zapomínání jsou podle průzkumů větší „odborníci” muži, kterým z hlavy například více než ženám vypadávají důležitá vztahová data.

Foto: Profimedia.cz

V návalu práce a starostí je snadné na něco zapomenout. Podle průzkumu více zapomínají muži.

Článek

Představte si jednoduchou situaci - žena očekává s napětím příchod manžela či partnera, je slavnostně oblečená, na stole hoří svíčky, v troubě je přichystaná večeře. Hodiny ukrajují z večera další minuty, ale partner nikde. Že je vám to povědomé z nějakého filmu?

Možná, bohužel je to ale také situace, která mnohé ženy potkává v různých obměnách i v reálném životě, potvrdila nedávná norská studie.

Jak hned na počátku vědci obhajují mužské pokolení, pánové mají geneticky zakódováno častěji zapomínat, a to především věci, které jsou pro ně osobně méně významné, lépe řečeno „nejsou v dané chvíli otázkou života či smrti”. V porovnání s ženami a jejich paměťovými schopnostmi je pak vidět až propastný rozdíl.

Muži zapomínají více, mladí i staří

Výše zmiňovaná studie, které se zúčastnilo přes 48 000 dobrovolníků, zjišťovala paměťové schopnosti lidí formou dotazníků, uvádí server Health.com.

„Dříve se mělo za to, že paměť a zapomínání všeobecně jdou ruku v ruce s věkem. My jsme ale zjistili, že muži globálně zapomínají častěji než ženy. A je jedno, jestli jim je třicet nebo šedesát let,” citoval výsledky jménem Norwegian University profesor Jostein Holmen.

„V rámci samotné otázky, proč muži zapomínají více, jsme probírali různé možnosti, na nic konkrétního jsme ale nepřišli. Zatím je to tedy stále velká neznámá,” citoval s úsměvem.

Z některých dřívějších zjištění, kdy například hodnotily partnery samy ženy, vyplynulo, že pánové nejčastěji zapomínají na různá rodinná výročí, stejně tak jako na kroužky dětí apod.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy se vzdát snu o princi na bílém koni

Už odmalička my ženy sníme o svém princi na bílém koni. Ovlivněny pohádkami čekáme, že nás najde a odveze na svůj „zámek“. Jenže ono to v životě nechodí jako...

Výběr článků

Načítám