Hlavní obsah

Nelehký život s hysterickým partnerem

Novinky, Andrea Zunová

Život jako na houpačce. Jeden den jste zahrnováni city, pozornostmi, láskou a druhý den slyšíte výčitky, obviňování a jste nejhorší ze všech. Tak může vypadat soužití s hysterickým partnerem. Někdo by si řekl, to nemůže být nic příjemného, druhý pak, že to rozhodně není nudný život.

Foto: Profimedia.cz

Soužití s hysterikem je jízdou na horské dráze.

Článek

Podle psycholožky Laury Janáčkové se opravdu „s partnerem 'hysterikem' žije střídavě těžko nebo krásně, nikdy přesně nevíte, jak bude. Většinou záleží na tom, v které fázi vztahu se nacházíme. Tzv. hysterické chování u partnera umocňuje všechny emoce, které právě prožívá. Týká-li se to právě lásky, tak může být silná, strhující, vášnivá, plná zvratů a protichůdných emocí. Nelze říci, že byste se ve vztahu nudili. V případě, že se jedná o poruchu osobnosti, charakterizuje ji citová labilita, sebestřednost se sklonem k teatrálnímu chování a afektům“.

Jak dlouho se dá s člověkem, u kterého zrovna nevíte, do jakého rozpoložení se probudí, vydržet? Psycholožka pro Novinky řekla, že ze své praxe zná lidi, kteří to vydrží celý život, nicméně v jejich vztahu pak jistě nechybí „adrenalin“. Obecně se ale má za to, že pokud se hysterický člověk nechce pokusit se svým chováním něco udělat, není pro vztah perspektivní s ním zůstávat.

Domácnost jako jeviště úžasných výstupů

Spíš je otázkou, zda se hysterie u partnera projeví nějakým způsobem už při seznámení, namlouvání, nebo až po delší době trvání vztahu. „S hysterickým chováním se samozřejmě v různé formě, podobě a intenzitě setkáváme i na počátku vztahu. Jsou i tací muži, které právě některé projevy tohoto chování přitahují,” popisuje psycholožka.

„Nicméně po období zamilovanosti se někdy stává, že projevy tohoto chování se zdají být intenzivnější a hlavně mnohdy i namířené proti druhému partnerovi, což samozřejmě může vztah zásadně negativně poznamenat. V ordinaci jsem se setkala i s partnery, kteří projevovali známky hysterického chování oba dva. Jejich domácnost se pak stala jevištěm úžasných výstupů,“ uvedla Laura Janáčková.

Jak reagovat na hysterický výstup

Když náš partner/ka prochází jedním ze svých hysterických výstupů, jak na ně máme reagovat, abychom jej zbytečně nestupňovali? „Nechceme-li toto chování podporovat, je nutné zachovat klid, posadit partnera do křesla s opěradly, mluvit pomalu, jasně, nenechat se zatáhnout do nelogického rozhovoru a vracet se k původnímu tématu hovoru s tendencí hovor, co nejrychleji ukončit. Mluvte klidně v oznamovacích, krátkých větách. V případě křiku či jiných výpadů je vhodné vyklidit jeviště,“ vysvětluje psycholožka.

Když partnerovo hysterické chování zásadně narušuje vztahy v rodině či v páru, doporučuje Laura Janáčková konzultaci u odborníka, eventuálně některou z forem psychoterapie.

Psychické projevy hysteriků:
Věčná nespokojenost
Nenasytnost
Infantilismus v rafinované podobě (prostý a skromný)
Urážlivost
Vynucování si lásky a jejích projevů
Trýznění partnera
Nesnášenlivost klidu
Umění vcítit se, ale jen do sebe a proto, aby vynikl/a
Útěk do nemoci (tachykardie, dušení, křeče, ztráta hlasu a zraku)
Předstírání
Nepřiznání chyby
Vydírání pláčem, chorobou, pokusem o sebevraždu
Pocitu, že nejsou milováni, se brání nemocí, vydíráním a trestáním.
Z knihy „Proč mi děláš scény?” autorů Tomáše Nováka a Hany Drinocké

Reklama

Související články

Jak vyřešit problémy s hysterickým šéfem

Přestože pojem hysterie má svůj základ v řeckém slově hystera - děloha, nejedná se o výhradně ženský problém. Hysterický umí být dost dobře i mnohý muž. Pokud...

Výběr článků

Načítám