Hlavní obsah

Nejčastější situace, kdy ženy zbytečně žárlí

Novinky, bok

Žárlivost je jedna z lidských emocí, se kterou se můžeme setkat v mnoha situacích. U malých dětí i u dospělých a je také nedílnou součástí partnerských vztahů. V malé míře prospívá, jak ale začne řídit život, je zle. Někdy je k žárlivosti důvod, mnohdy si ho ale někteří lidé zbytečně vymýšlejí, především ženy.

Foto: Profimedia.cz

Trocha žárlivosti může vztahu pomoci, nadmíra ho naopak spolehlivě zničí.

Článek

Kdo nikdy nežárlil, neví, co to znamená skutečně milovat. Možná na tom něco bude. Při troše žárlivosti si mohou partneři uvědomit, co jeden v druhém opravdu mají a mohou tak i své pouto upevnit.

Žárlí ženy i muži, podle různých zjištění ale ženy dělají při žárlivých scénách větší rozruch, a hlavně, mnohdy podle mužského pohlaví, žárlí zcela zbytečně.

Server Woman´s Day přinesl přehled některých situací a chování mužů, kdy prý důvody k žárlení vznikají čistě jen v hlavách nedůvěřivých partnerek.

Když se dívá na jinou ženu 

Muži jsou odjakživa pozorovací jedinci. Rádi se dívají, hodnotí či kontrolují okolí, a to zahrnuje i nějaké to nevinné pokukování po jiných ženách. To, že se za nějakou ohlédnou, ale rovnou neznamená, že s ní chtějí něco mít.

„Žárlivost je poháněna strachem ze ztráty partnera. Ženy se v takové situaci bojí, že o něj mohou přijít. Trochou žárlivosti partnerovi ukážou, že o něj opravdu stojí, opakované scény ho ale odradí. Koneckonců i ženy se přeci rády podívají na pohledného muže. V takových situacích je opravdu zbytečné jen kvůli pohledu začínat hádky,” říká Leslie Becker-Phelpsová, psycholožka ve společnosti Basking Ridge v New Jersey.

Když ho okukují jiné ženy 

„Jsou ženy, které žárlí i v situacích, kdy jejich partnera 'mlsně' okukují cizí ženy. Přitom je v takové situaci spíše místo pro pocit uspokojení. Máte po svém boku muže, který se líbí jiným, ale on je jen váš. Buďte na to hrdá,” naznačila význam situace Amber Madisonová, sexuální terapeutka a poradkyně z New Yorku.

Schůzky s kamarády 

Pocit určité svobody a volnosti potřebuje mít každý člověk, a to i ve vážnějším vztahu či manželství. Občasné schůzky s přáteli z jeho strany tak nemusí být důvodem k tajné cestě za milenkou, ale opravdu jen určitým odběhnutím k volnějšímu stylu života, i když jen třeba na pár hodin. Hledání či vytváření problémů tam, kde nejsou, může vytvořit i v dosud zdravém vztahu povážnou trhlinu.

Chlubí se, jak ho ženy chválí

Být úspěšný, to je cíl nejednoho muže i ženy. Když se to především pánům povede, jsou za to vděční a rádi se s tím pochlubí i partnerce. Ne každá má ale pochopení pro věty typu „Kolegyně, sousedka, kamarádka mi řekla, že mi to sluší (že mi gratuluje k nové práci atd.)”.

„Není třeba hned hledat nějaké skryté významy. Muži chtějí sdílet své štěstí s partnerkami, a to zahrnuje i hlášení komplimentů, které obdrží. A je jedno, že jsou od jiné ženy. Důležité je, že se o ně dělí i se svou partnerkou,” vysvětluje Madisonová.

Pracovní oběd s kolegyní

Jen těžko se dá zabránit tomu, aby ve společnosti, kde pracuje partner či manžel, nebyly žádné ženy. Stejně tak, aby s některou z nich nešel na pracovní oběd či poradu, když je třeba.

„Každá potenciální konkurentka, kterou neznají, vzbuzuje v ženách pocit strachu a obav z možné nevěry jejich partnera. Opravdu k tomu ale je důvod? Zkuste ji trochu poznat například při návštěvě partnera v zaměstnání, a třeba zjistíte, že se bojíte zcela zbytečně,” radí psychoanalytička Fran Praverová.

Povýšení 

Okamžikem, kvůli kterému ženy žárlí, nemusí být jen setkání s jinou ženou, mnohdy partnerky také žárlí na lepší pracovní úspěchy partnera nebo jeho postup v zaměstnání.

„Takový typ žárlivosti je vlastně určitým druhem závisti. Partner dokázal něco, co vy ne, a vás to štve. V takovém případě je lepší se místo pocitů zloby soustředit na to, co můžete udělat vy sama, abyste dosáhla stejného úspěchu. Soustřeďte se na svoje pracovní možnosti a uvidíte, že na závist kvůli úspěchům jiných nezbyde místo,” radí Kavita Jhaveri-Patelová, vztahová poradkyně z New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na žárlivého partnera

Život s žárlivým protějškem není vůbec jednoduchý. Takový jedinec je podezíravý i v okamžicích, kdy je očividné, že k žárlení není důvod. Vadí mu nejen...

Žárlivci se perou s malou sebedůvěrou

K mírným projevům žárlivosti čas od času dochází v každém vztahu, problém nastává v okamžiku, kdy překročí pomyslné hranice. Žárlivec na první pohled vypadá...

Výběr článků

Načítám