Hlavní obsah

Sexuoložka Laura Janáčková: Vyšší muži častěji randí a mají hezčí holky

Právo, Laura Janáčková

Římané někdy udělovali mužům hodnosti podle velikosti jejich penisu. To byl pohled pánů. A jak to vidí ženy? Ta otázka mě napadla nad výsledky studie zveřejněné v listě Oxford Economic Papers. Podle ní vzrostla průměrná výška mužů za posledních sto deset let o jedenáct centimetrů.

Foto: Daniel Shelong

Sexuoložka Laura Janáčková

Článek

Vědci si lámali hlavu, co je důvodem tak rychlého nárůstu. Přiklonili se k názoru, že souvisí hlavně se zlepšujícím se zdravím mužů.

Výška = síla a úspěch

Jistě je na tom kus pravdy. Z evolučního pohledu má však podle mě větší váhu fakt, že si každá žena představuje vedle sebe partnera, který je vysoký, silný a ochrání ji. Earvin Johnson, jeden z nejlepších amerických basketbalistů všech dob, kdysi veřejně přiznal, že spal s více než tisícem žen. Jasně tím upozornil na ženské preference při výběru mužů. Podvědomě vnímají úspěšnost, vzrůst a sílu jako důležité vlastnosti při volbě partnera.

Také samičky některých primátů dávají během páření přednost samcům, kteří jim a jejich mláďatům nabízejí fyzickou ochranu. Směňují tedy sex za ochranu. I ženy považují fyzickou ochranu muže za jednu z výhod, kterou jim poskytuje trvalý vztah. A víc pak rozumíme tomu, proč hodnotí malé pány bez okolků jako nežádoucí pro soužití. Uvádějí to alespoň průzkumy sexuálního chování.

Výška vzbuzuje podvědomě větší respekt, jakoby ztělesňovala signál dominance.

Dámy preferují u opačného pohlaví průměrné nebo nadprůměrné výšky. Muže kolem 180 cm považují za ideálního pro manželství. Praxe ukazuje, že ti vyšší častěji randí a mají hezčí holky. Nevěříte? Potvrdí vám to třeba inzeráty. Vyšší muž, který v nich uvede svou výšku, dostane více odpovědí než muž menší.

Preference žen jsou tedy jasné. Ale nejde jen o ně. Vysocí muži dosahují ve všech kulturách zpravidla vyššího společenského statusu a vydělávají více peněz. Většinou je také častěji a dřív povyšují. Výška vzbuzuje podvědomě větší respekt, jakoby ztělesňovala signál dominance.

Muži prostě musí růst

V Evropě jsou prý nejvyšší muži v Nizozemsku, s průměrnou výškou 183 cm, a nejnižší jsou Portugalci: 173 cm. Češi patřili v minulém století k nejmenším v habsburské monarchii. Při prvním měření v roce 1895 měli 168 cm, ale v roce 2010 byla průměrná výška českých mužů 180 cm. Je tedy zjevné, že nemusíme chodit nikam daleko.

Kdyby se autoři zmíněného výzkumu zveřejněného v listě Oxford Economic Papers zajímali o názor žen, věděli by, že muži prostě musí růst. Pak si totiž mohou vybírat mezi ženami a zvyšují svou šanci na hezčí i úspěšnější děti, které budou díky genům vysokých otců vydělávat více peněz, ty přilákají další mladé ženy a tak dál. Příroda tak reaguje rychlým nárůstem výšky mužů na volbu žen při jejich výběru. Jako by chtěla říct - čím větší, tím lepší.

A jak je to, pokud jde o názor Římanů? Většina žen dobře ví, že jakýkoliv kašpárek dokáže zahrát ohromné divadlo. A možná schopnost pánů sehrát rozkošné milostné představení okouzluje ženy úplně nejvíc.

Reklama

Související články

Sexuoložka Hanka Fifková: Trauma jako byznys

Milióny Američanů napjatě sledovaly populární talk show Phila McGrawa na televizní stanici CBS. Michelle Knightová, kterou bývalý řidič autobusu Ariel Castro...

Výběr článků

Načítám