Hlavní obsah

Ženské kondomy prošly úpravami, mají proti pánským značné výhody

Již před dvaceti lety vědci vyvinuli ženské kondomy v domnění, že se ženy budou chtít samy chránit před pohlavními chorobami i nechtěným těhotenstvím. Bohužel ženy o ně tehdy neměly zájem, postačily si s hormonální antikoncepcí a s důvěrou ve své muže.

Foto: Profimedia.cz

Ženské kondomy mají výhody oproti těm pánským.

Článek

Formální označení ženského kondomu bylo FC1, ale vžila se i jiná jména, především femidom. Šprýmaři přišli hned s mnoha názvy, například plastikový pytlík či horkovzdušný balón.

Podobné vtipkování ale není ani po 20 letech všem po chuti. "Velmi věřím v tento výrobek. Moc věřím, že ženy se chtějí samy chránit. Byly jsme naivní, tedy já jsem určitě byla naivní," říká podle BBC Mary Ann Leeperová, která vedla bývalou společnost Chartex, jež s FC1 před lety přišla.

S uvedením ženských kondomů na trh bylo spojeno mnoho zvědavosti a očekávání. Ti, kteří se do projektu zapojili, ale podcenili, jak nezvykle bude působit tato velká a kluzká pomůcka na spotřebitele v Evropě a Spojených státech.

Leeperová vzpomíná, jak odpor vůči ženským kondomům vyvolal hlavně jeden negativní článek v americkém ženském časopise. „Ten článek se stal klíčovým příběhem, který vyvolal něco jako dominový efekt. Byl to pro mě opravdu šok. Proč se měla dělat legrace z výrobku, který má pomoci mladým ženám, aby zůstaly zdravé. Mělo je to chránit před sexuálně přenosnými nemocemi i nechtěným těhotenstvím," citovala BBC Leeperovou.

Výhody těchto kondomů

Žena ale připouští, že ženský kondom FC1 byl vzhledem ke svému tvaru a materiálu při sexu poněkud "hlučný". To zákonitě vedlo k žertování na úkor těchto ženských kondomů. Nový typ FC2 o délce 17 centimetrů prý tento nedostatek nemá. Je již dostupný ve 138 zemích světa a jeho prodej se od roku 2007 zdvojnásobil, uvedla společnost Female Health, která navázala na úsilí Chartexu.

Ženské kondomy mají podle BBC různé výhody oproti pánským. Mohou se zavést už několik hodin před sexem, takže jejich použití nerozptyluje partnery při milování. Také je není třeba odstraňovat hned po souloži. Pro ženy je zvláště důležité, že je prý lépe chrání před sexuálně přenosnými chorobami.

"Můj přítel a já máme rádi ženský kondom. Je těžké ho použít poprvé, ale jakmile se to naučíte, je to krásné," tvrdí podle BBC jedna z uživatelek, podle kterých zavedený ženský kondom také u obou partnerů zlepšuje sexuální prožitek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám