Hlavní obsah

Hádky o Štědrém dnu? Nic výjimečného

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční shon a touha po dokonalosti mnohdy vánoční pohodu a klid promění v utrpení. Lidé jsou unavení, ve stresu, že nic nestíhají, a to vše v době zimního slunovratu, kdy jsou dny vůbec nejkratší v roce a člověk výrazně pociťuje nedostatek slunečního svitu.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce z pohledu partnerských hádek patří mezi nejrizikovější období v roce.

Článek

Podle psychologů patří Vánoce z pohledu partnerských hádek vůbec mezi nejrizikovější období v roce. Což potvrzuje i britský průzkum, podle něhož se průměrná rodina na Štědrý den pohádá už v 9:58 dopoledne. Nejčastěji kvůli úklidu a přípravě jídla, a pak také kvůli výběru televizního programu. V 11:07 průměrný rodič poprvé okřikne rozdováděné dítě a v 11:48 sáhne po sklence s alkoholem, aby se zklidnil a po psychické stránce vydržel až do večera.

Nicméně to neznamená, že je to tak v pořádku. Skutečné štěstí množství dárků, uklizený byt, ani nadměrné množství jídla obvykle nepřináší. Hormon dopamin, který může za pocit radosti a štěstí, se mnohem více uvolňuje při pocitech souznění, společných zážitcích a emocích.

Hádky s rozmyslem

Když už se o Štědrém dni pohádáte, pak dodržujte postup řízené hádky - můžete zkonfrontovat svá stanoviska, ale pak udělejte dohodu a nenechte se zcela pohltit konfliktem.

Podle psychologa Jaromíra Klimeše je důležité si hádky zpětně nepřehrávat a brát je pouze jako situační. Když nad tím budete stále přemýšlet a dokola si opakovat, co ošklivého vám partner řekl, budete se jedině trápit.

Ať tedy Vánoce prožijete jakkoliv, základním mottem by měla být pohoda. Pokud chcete prožít hezké Vánoce, nevytvářejte si dopředu představy a dogmata o tom, jak by měly přesně vypadat. Dělejte je pro sebe, a pokud se blízcí přidají, užijte si je s nimi.

Jak prožít pohodové Vánoce podle koučky Lenky Černé
Nepřejídejte se – nejenže se budete cítit špatně, ale také na zdraví to nepřidá.
Nestresujte se kvůli nesmyslům – klidně může být stromeček do modra, chytřejší ustoupí.
Nevyvařujte zbytečně – stačí i méně, náš národ rozhodně hlady netrpí (jsme třetí nejtlustější národ na světě).
Nekritizujte dárky od druhého ihned po předání – to si nechte až na nový rok, kdy budete chtít dárek vyměnit. Na Štědrý den to ale nedělejte, zkazíte zbytečně atmosféru.
Nekažte Vánoce dětem – nechte je koukat na pohádky a nehoňte je pořád za prací. Od toho mají dětství, aby si Vánoce užily dosyta.
S každým se sejít nemusíte – před Vánoci se chce sejít každý a někdy to prostě nemusíte v klidu stihnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Umění hádek aneb Jak vyhrát nad partnerem

Patent na dokonalé partnerství bez hádek a svárů neexistuje. Lidé jsou natolik odlišní, že shodnout se na všem jednoduše nejde. Ne všechny názorové střety ale...

Děti z porozvodových válek

„Děti mě vnímají negativně, dá se říct jako nepřítele. S napjatou situací po rozvodu se vyrovnaly tak, že všechno, co přichází z mé strany a ze strany mé...

Výběr článků

Načítám