Hlavní obsah

Vlastní sebedůvěra je alfou a omegou životního štěstí

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když člověk nevěří sám sobě, trpí vůči sobě komplexy, pak nemá možnost vytvářet harmonii ani s ostatními lidmi. Vlastní sebedůvěra tak hraje stěžejní roli v utváření veškerých vztahů a životního štěstí. Pokud člověk pracuje na svém já, pak je schopen vnímat své potřeby a skutečná přání a získává tak přirozený respekt i od svého okolí.

Foto: Profimedia.cz

Vlastní sebedůvěra hraje stěžejní roli v utváření veškerých vztahů.

Článek

„Když pracuji na své sebedůvěře, stavím si vlastní životní dům, ve kterém je mi dobře a chci v něm i další roky žít. Jsem pak také schopna specifikovat, koho v mém domě chci a kdo do něj nepatří,“ vysvětluje Lenka Černá, koučka projektu Dove Objev svoji krásu.

Podle ní dělají ženy největší chybu, pokud vstupují do vztahu bez své vlastní identity. Jelikož když neví, jaké skutečně jsou a po čem touží, nemohou mít ani správnou představu o tom, jakého partnera chtějí a co s ním chtějí prožít.

Bez sebedůvěry se obvykle člověk ocitá v submisivní roli, kdy zapomíná sám na sebe a jen se bezmezně přizpůsobuje druhému, což samozřejmě není dobře. Jednak trpí úzkostí ze sebe samého, v horším případě si utváří emoční závislost na svém partnerovi, což se projevuje chorobným žárlením nebo zvýšenými projevy emocí, jako je pláč nebo vztek.

„Lidé by si měli uvědomit, že od vztahu nestačí něco očekávat. Partnerství je jako investice, která je pro druhého zajímavá a cenná. Jakmile jeden pro druhého začne ztrácet hodnotu, přichází problémy a vše může skončit špatně,“ upozorňuje Černá.

Bez sebedůvěry trpí všechny vztahy

Nízká sebedůvěra negativně ovlivňuje i rodinné, přátelské a pracovní vztahy. Pokud si člověk nevěří sám, pak neumí ani asertivně jednat se svým okolím, čehož okolí může zneužívat.

„Zkuste si na papír napsat seznam všech lidí, kteří jsou kolem vás, a k nim si zapište pocity, které s nimi prožíváte, a zeptejte se sami sebe, zda není možné svou pozici ve vztazích s ostatními vylepšit,” radí Lenka Černá.

„Naučte se specifikovat, co od vztahů s druhými očekáváte a v jaké formě chcete, aby s vámi druzí jednali. A nebojte se to dát najevo. Nezapomínejte také, že jak se k sobě chováte sami, chovají se k vám i druzí. Máte k sobě dostatečný respekt? Sledujete signály, které vám vaše tělo dává o svých potřebách? Jste typ, který chodí se šupinatou kůží nebo si po koupeli užíváte vůni a hydrataci tělového mléka? Všechno záleží jen na tom, jaký k sobě zaujmete postoj. Změna nepřijde hned, ale budete se divit, jaké věci se začnou dít, až to se sebou budete myslet vážně dobře,” uzavírá koučka.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na příliš ambiciózní kolegyně

Pracovní kolektiv v sobě ukrývá mnoho rozdílných povah a charakterů, které se buď vzájemně doplňují a utvoří spolu skvělý tým, nebo spolu začnou soupeřit....

Výběr článků

Načítám