Hlavní obsah

Spokojenost ve vztahu vyžaduje každodenní trénink

Novinky, das

Není snadné definovat lásku, jelikož se týká části mozku, která ještě není zcela prozkoumána. Všechny emocionální zkušenosti pocházejí z dynamických neuronových systémů a je velmi individuální, jak se v konkrétních situacích zachovají.

Foto: Profimedia.cz

Vztahy vyžadují čas a úsilí stejně jako sport.

Článek

Když se poprvé setkáme s potenciálním partnerem, pak je to právě mozek a nervové dráhy, které v několika vteřinách zalarmují naše tělo. To se začne chovat, jako když je v očekávání něčeho velmi příjemného. Proto se na počátku každého vztahu řídíme především fyzickými pocity či sexuálními pudy a toužíme být neustále s tím druhým.

Po čase, když se začne vztah prohlubovat, fyzično začne ustupovat, což se může projevovat pocity nespokojenosti, hněvu či zklamání. Je to dáno tím, že náš mozek se nechce vzdát toho příjemného, na co si již stihl zvyknout. Začne se to tak promítat i do toho, jak se cítíme po fyzické stránce. Místo toho, abychom se radovali, že se vztah prohlubuje, trápíme se.

Podle psychoterapeutky Waverly Farrellové je v takový moment nutné zapojit veškeré části mozku, aby se tento stav prolomil, a my jsme začali o vztah opět usilovat. Zapojování všech částí mozku ale vyžaduje každodenní trénink.

Páry tak musí denně procvičovat:

  • schopnost ocenit druhého i za drobnosti;
  • komunikaci s respektem k druhému;
  • zábavu a smích;
  • vzájemnou podporu.

Vztahy vyžadují čas a úsilí stejně jako sport. Samo o sobě nic fungovat nezačne. K dosažení úspěchu, a tedy spokojeného vztahu je nutný pravidelný trénink.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si dlouhodobě udržet partnerův zájem

Z každého vztahu se může po čase vytratit jiskra, co probouzela neskonalé vášně. Je potom především na partnerech, jak se k dané situaci postaví. Zda budou...

Výběr článků

Načítám