Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Co lidé jedí, když randí

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemné zážitky z dobrého jídla a prostředí romantické restaurace působí na ženy i na muže. Posilují i citový vztah dvojice, která se tam vydá na rande. Američtí psychologové zkoumali stravovací zvyky na schůzkách. Co si lidé vybírají a proč? Snažili se také zjistit, která jídla jsou vnímaná jako ženská a která jako mužská.

Foto: Profimedia.cz

Chutě se v době zamilovanosti mění.

Článek

Ženy preferují různé saláty nebo těstoviny, ale také čokolády a jiné pamlsky. Většinu z toho, co si dají, hodnotí odborníci na výživu jako zdravou a lehkou stravu. Rovněž to bývá hlavně bílé maso, kuřecí, krůtí či rybí. Naopak většina mužů má často ráda vše, co je nezdravé a těžké, tedy steaky, tučná masa nebo uzeniny.

Lidé si logicky neobjednávají pokrmy, které nelibě páchnou, jako třeba tvarůžky a zrající sýry. Ale ani jídla obsahující česnek, syrovou cibuli nebo rybičky. Ženy při tom zvládají nepříjemné či přehnaně aromatické pachy pokrmů hůře než muži. Mají totiž podstatně lepší čich. K některým čichovým podnětům bývají až stonásobně citlivější než muži. Pokud mají partneři rádi tyto potraviny, může být řešením, že si sporné jídlo dají oba a jsou pak cítit stejně. Ale tuto variantu volí menšina párů.

Nepříjemný zápach tabákového kouře, který byl kdysi typický pro muže, vane po emancipaci i z nejedné ženy. Je ovšem pravda, že se za něj spousta kuřaček stydí a snaží se ho různě překrýt, zvláště na prvním rande. Pokud cigaretám holduje jenom jeden z dvojice, může to pro nekuřáka představovat nepříjemný problém.

Pro romantickou večeři ve dvou se nejeví vhodné ani pokrmy, které možná dobře chutnají, ale rozhodně dobře nevypadají. Nevábný vzhled je diskvalifikuje. Stejně špatně na tom bývají krmě, na kterých vidíte příliš rychlou a ledabylou přípravu. Malou šanci na úspěch mají i jídla hodně laciná.

 Co budí romantický dojem

Muži rádi objednávají speciality, které budí romantický dojem, nebo ty s pověstí afrodiziak, tedy potravin probouzejících sexuální touhu. Takovým renomé se nechlubí jen šampaňské a kaviár, ale i zdánlivě obyčejný celer, podobně jako exotické ústřice nebo kvalitní, a nejlépe drahá, čokoláda. Randící páry většinou neriskují exotické a nezvyklé speciality, raději prý volí jistotu. Konzumují pokrmy, které dobře znají, a vědí, že nemohou vyvolat negativní pocity ani zažívací problémy.

Téměř povinnou součástí společného hodování bývají rovněž alkoholické nápoje. Ženy podle výzkumu sáhnou po alkoholu raději v doprovodu partnera. Zato chuť mužů na něj nezvyšuje příliš přítomnost partnerky. Nejednou je tomu spíš naopak.

Protože si lidé v sexu oblíbili orálně genitální aktivity, tedy stimulaci pohlavních orgánů ústy, stojí za zmínku, že jídlo a nápoje ovlivňují i chuť tělesných sekretů: slin, potu, poševní tekutiny a ejakulátu. Aromatická koření, víno a destiláty snadno vyvolávají charakteristické chuťové vjemy. Třeba po klasickém pivu nabývají tělesné tekutiny typicky hořkou chuť.

Reklama

Související články

Jak zlepšit své šance při svádění ženy

Mezi lidmi panuje všeobecný názor, že mnozí muži nemají většinou problém svádět ženy. Možná to tak je, ale realita vedle toho nabízí ještě jednu, rozšířenější...

Výběr článků

Načítám