Hlavní obsah

Láska na celý život? Muži se trápí stejně jako ženy

Většina žen se bojí, že nenajde partnera na celý život. Žijí v obavách a neustále přemýšlejí nad tím, jestli ve vztahu všechno klape, jestli partner cítí to samé a jestli přemýšlí o budoucnosti. Váhají s otázkou svatby i dětí. Studie torontské univerzity ale ukázala, že takové úzkostné stavy trápí muže úplně stejně jako ženy.

Foto: Profimedia.cz

Obě pohlaví pronásledují obavy z toho, že nenajdou životní lásku.

Článek

Ženy častokrát zůstávají ve vztahu, ve kterém nejsou úplně spokojeny, nebo chodí s někým, kdo je jejich představám na míle vzdálený. A to jen proto, že se bojí samoty nebo také toho, že se nikdy nevdají. Častokrát se trápí a netuší, že stejně trpí i muži. I když se to častokrát nemusí vůbec zdát, muži jsou přece jen „naladěni” na stejnou citovou vlnu.

Tedy jinak řečeno: ženy se samoty a života bez partnera nebojí o nic víc než muži. Obě pohlaví pronásledují obavy z toho, že nenajdou životní lásku a na stará kolena zůstanou na ocet. A obě pohlaví, pokud je tyto obavy trápí, častěji zůstávají ve vztahu, který pro ně není ideální, nebo se vrhají do vztahu s partnerem, o němž si nemyslí, že je ten pravý.

Ze strachu prožíváme vztahy, které za to nestojí

„Právě obavy ze samoty a života bez partnera jsou dobrým indikátorem toho, že se člověk usadí ve vztahu s menšími nároky. Platí to u obou pohlaví stejně,“ tvrdí doktorka Stephanie Spielmannová z torontské univerzity ve své disertační práci, kterou vedl profesor Geoff MacDonald.

„Z našich výsledků vyplývá, že muži a ženy mají podobné obavy týkající se života bez partnera, který vede k podobnému chování, jímž se tyto obavy snaží zvládat. Odporuje to tak představě, že pouze ženy bojují se svým strachem ze samoty. Osamění je bolestný zážitek pro muže i ženy, takže nikoho nepřekvapuje, že strach ze života bez partnera se nevyhýbá ani jednomu pohlaví,“ tvrdí profesor MacDonald, jehož studii otiskl odborný časopis Personality and Social Psychology.

Reklama

Související témata:

Související články

Líbáním lze odhalit partnera pro život

Překotný objev učinili vědci z Oxfordské Univerzity. Tvrdí, že pouhopouhé líbání může pomoci ženám najít si ideálního partnera pro život. Údajně dokážeme už...

Jaké jsou limity bezpodmínečné lásky

Mnoho lidí má představu, že láska je výhradně bezpodmínečná. Pokud jeden druhého miluje, přijímá ho se vším všudy. Jenže je to vůbec možné? Je skutečně láska...

Jak se chovat na prvním rande

Pozvání na první schůzku s někým, koho shledáme atraktivním, je pro většinu z nás velmi stresující záležitostí. Jestliže vám na prvním rande záleží, bylo by...

Výběr článků

Načítám