Hlavní obsah

Rodinné tradice a rituály utvářejí vztahy

Novinky, das

Předvánoční čas přímo vybízí k rodinným tradicím. Děti takové okamžiky milují, a to bez ohledu na etnický původ či náboženství. Chtějí být něčeho součástí, což jim tradice umožňují. I díky nim rodina mnohem snáze ustojí dospívání dětí či následné osamostatnění.

Foto: Profimedia.cz

Tradice jsou životně důležité pro udržení rodiny pohromadě.

Článek

Tradice jsou životně důležité nejen pro udržení rodiny pohromadě, ale i společnosti. V dnešní uspěchané a stresující době zajišťují stálost i předvídatelnost, což je z pohledu psychologů nedocenitelné. Navíc díky nim lidé zpomalí a alespoň malou chvíli vnímají jen sílu okamžiku.

"Je jedno, kolik vám je, zda deset nebo padesát, tradice jsou pro všechny tou jistotou, která i ve velmi nejisté době dodá na stabilitě," vysvětluje odbornice na vztahy Leslie Ferrisová.

Mezigenerační mosty

Podle ní tradice podporují sounáležitost a vzájemné propojení. Jsou takovým katalyzátorem mezilidských vztahů, který udržuje pohromadě rozdílné povahy i zvyky. Zároveň utváří i mezigenerační mosty. Zvláště tam, kde je mezi rodiči a dětmi na první pohled nepřekonatelná propast.

Proto je tak důležité, aby partneři neustále utvářeli nové tradice i rituály. "Nikdy není příliš pozdě začít utvářet nové a zábavné tradice, které poslouží i na desítky let dopředu," dodává Ferrisová.

Reklama

Související témata:

Související články

Chování, které ničí i velmi pevné vztahy

Najít vhodného partnera pro život nebývá někdy jednoduché. Když už ho naleznete, ani velká počáteční zamilovanost vám nezaručí, že daný svazek vydrží navěky....

Výběr článků

Načítám