Hlavní obsah

I muži mají své klimakterium

Právo, Petr Veselý

Přestanou mít chuť na sex nebo o něj ztratí zájem. Připadají si také vyhaslí, unavení a bez energie. To je pouze část příznaků mužského klimakteria. Říká se mu syndrom nedostatku testosteronu.

Foto: Profimedia.cz

Testosteron neovlivňuje pouze sexuální funkce.

Článek

Varlata při něm obvykle nevyhasnou tak jako vaječníky, ale začnou tvořit méně testosteronu. To se může projevit řadou potíží, které se objevují v různém věku (u někoho ve třiceti, u jiného mezi 60. a 70. rokem), ale i v různé intenzitě, počtu a kombinacích. Háček nespočívá jen v tom, že mužský testosteron nezmizí úplně, pouze klesne, navíc u každého muže jinak.

„Problém je i to, že pacient může mít relativně nižší hladinu celkového testosteronu, ale jeho organismus umí dobře hospodařit s volným testosteronem v krvi,“ říká androlog MUDr. Karel Kočí CSc., z Prahy. „A proto žádné výrazné potíže nepociťuje. Možná je i opačná varianta – změříme mu relativně vysoký celkový mužský hormon, ovšem nízkou hladinu toho volného, takže vzniká takzvaný skrytý deficit testosteronu.“

Sexuolog doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina k tomu doplňuje: „Zatímco jeden muž ztratí zájem o sex úplně, u jiného se pouze sníží jeho sexuální výkonnost, další potřebuje při pohlavním styku delší nebo intenzívnější dráždění,“ vysvětluje. „Orgasmus může zažívat slabší, nebo díky silnější stimulaci naopak daleko bouřlivější. Prostě tam existuje velká variabilita různých příznaků nebo potíží.“

Lékaři se v ordinaci setkávají s pacienty, u kterých se vytratila například spontánní ranní erekce. Ale třeba také s případy, kdy si klient přijde stěžovat, že už to v padesáti nezvládne třikrát za noc, ale s bídou dvakrát nebo spíš jen jednou, a požaduje po doktorovi, aby ho téhle choroby zbavil.

Riziko cukrovky, stejně jako horší paměti

Testosteron neovlivňuje pouze sexuální funkce. Pokud klesá, snižuje i citlivost tkání na inzulín. To může zvýšit riziko vypuknutí cukrovky 2. typu. Také se zvětšuje ukládání tuku na břichu a uvnitř břicha, což je významný rizikový faktor infarktu a dalších kardiovaskulárních chorob. A zároveň s tím klesá svalová hmota muže a zvyšuje se u něj riziko řídnutí kostí. To všechno jsou dostatečné důvody, aby zracionalizoval svůj jídelníček a věnoval se nějakému pravidelnému sportu nebo aktivnímu pohybu.

O testosteronu se mluví jako o pohlavním hormonu, jeho vliv na lidský organismus je však mnohem širší. „Významně působí třeba na centrální nervovou soustavu a poznávací funkce,“ upozorňuje docent Zvěřina. „Není divu, že se při jeho poklesu zhorší řadě mužů paměť, schopnost soustředit se, vstřebat informace, analyzovat je apod. U některých se objeví i ublížené, depresivní nebo agresívní reakce a tak dál.“

Podobně jako u žen, také někteří pánové pociťují třeba návaly pocení.

Riskantní hra se zdravím

Lékař musí potíže pacienta pečlivě vyšetřit. Pokud se ukáže, že problém spočívá v nízké hladině mužského pohlavního hormonu, lze ji doplnit pomocí tabletek nebo injekcí (ty se píchají 1x za tři týdny nebo 1x za tři měsíce). Pacient užívá léky, případně dostává injekce podle různých schémat a jejich efekty se musí neustále kontrolovat. Nemůže je užívat každý.

Nesmí je dostat muž s rakovinou prostaty nebo prsní žlázy. Ale ani pacient se špatnými jaterními testy (po žloutence, mononukleóze, s tvrdnutím jater apod.), případně s poruchou srážlivosti krve. Pánové, kteří si testosteron seženou načerno přes internet, se proto pouštějí do riskantní hry se svým zdravím.

Získají energii, ale také jiskru v oku

I na léčbu reagují muži různě. „Většina z nich ožije, zmizí jejich depresívní nebo melancholická nálada, získají energii i jiskru v oku, narovnají se a vystrčí bradu, prostě se z nich stanou jiní lidé,“ popisuje MUDr. Kočí proměnu většiny svých pacientů. Testosteron se užívá různě, ale obvykle s určitými přestávkami. Podle docenta Zvěřiny jde o to, aby se dodáváním hormonu zvenčí nezlikvidoval zbytek přirozené tvorby testosteronu ve varlatech, spíš aby se jejich činnost doplnila a povzbudila.

Řada pacientů pokládá vyhasnutí zájmu o sex v padesáti za normální. Jiné dotlačí do ordinace jejich manželky. Celkem jich tam přijde pouhých deset procent! Přitom lékaři dokážou reálně pomoci daleko většímu počtu z nich.

Reklama

Související články

Čím lidé nahrazují milování s partnerem

Milování s partnerem patří u většiny lidí k nejpříjemnějším společným okamžikům. I tak se ale někdy stane, že jednoduše na sexuální hrátky nemá některý...

Výběr článků

Načítám