Hlavní obsah

Držet tajemství se nevyplácí, tvrdí studie

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Udržet tajemství je vnímáno jako ctnost, která dodává na solidnosti a důvěryhodnosti. Ovšem za cenu velkých osobních ztrát. Podle nejnovějšího výzkumu lidé, kteří dokážou udržet tajemství, jsou častěji nemocní a trpí psychickými problémy.

Foto: Profimedia.cz

Svěřené tajemství jedince velmi zatěžuje.

Článek

Svěřené tajemství jedince velmi zatěžuje. A tak není divu, že je nikdo příliš dlouho neudrží. Po vyzrazení tajemství totiž přichází obrovská úleva. Naopak čím déle člověk tajemství drží, tím více ohrožuje své zdraví. Alespoň to tvrdí vědecké studie provedené v posledních třiceti letech.

Například studie profesora Toma Frijinse, které se zúčastnilo 278 adolescentů, zjistila, že ti, co dokázali udržet tajemství, trpěli často depresí a osamělostí, což velmi negativně ovlivňovalo i celkové zdraví.

Uchovat si své vlastní tajemství přitom funguje na stejném principu. Což potvrzuje i výzkum profesorky psychologie Anity Kellyové. Podle ní ti, co mají svá osobní tajemství, trpí častěji bolestmi hlavy, nevolnostmi i bolestmi zad.

„Pokud se snažíme potlačit myšlenku nebo nějaké tajemství, tak v mozku dochází k tzv. ironickému monitorovacímu procesu, který způsobuje, že na tu věc neustále myslíme a nemůžeme na ní zapomenout. Takže místo toho, abychom na to přestali myslet, tak na to myslíme o to víc,” vysvětluje psycholožka Laura Smartová a dodává: „Čím více pak budeme ve stresu, tím více nás mozek bude nutit, abychom tajemství prozradili.”

Reklama

Související témata:

Související články

Když život ovládne chorobná úzkost

Permanentní život v napětí, kterého se nelze zbavit a uvolnit se. I tak by se dalo charakterizovat psychické onemocnění - chorobná úzkost. Jedná se o velmi...

Měním lidem mozek, říká kouč Aleš Kalina

Před deseti lety se rozhodl opustit lukrativní místo finančního ředitele Microsoftu a začal se věnovat lidem. Stal se koučem, který pomáhá nalézat tu správnou...

Akné může nabourat psychiku

Snad každého potkalo v pubertě akné. A každý také ví, že to není nic příjemného. Může se jednat o malé pupínky, které se lehce překryjí, ale také o zánětlivé...

Výběr článků

Načítám