Hlavní obsah

Každý partner by měl mít dostatek času sám na sebe

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejčastějších chyb, kterých se partneři na sobě dopouštějí, je, když se hned na začátku vztahu vzdají svých přátel, koníčků a svůj veškerý volný čas tráví jen spolu. Z dlouhodobého hlediska je přitom velmi důležité, aby měl každý jedinec dostatek osobní svobody a byl tak schopen čerpat energii i mimo vztah.

Foto: Profimedia.cz

Každý jedinec by měl mít dostatek osobní svobody.

Článek

Na počátku každého vztahu se partneři nemohou vzájemně nasytit. Touží být neustále spolu a každé odloučení nesou těžce. Jakmile však opadne prvotní zamilovanost, začnou postrádat čas, který by věnovali jen sami sobě, svým koníčků, přátelům, ale i péči o vlastní pohodu. Což je naprosto přirozené.

„Každý by měl mít možnost pečovat o své já, a to po všech stránkách. Jedině tak bude přinášet pohodu a vyrovnanost do vztahu. Jakmile se začne cítit stísněně a bude se něčím trápit, pak svou nepohodu přenese i do partnerství,” vysvětlují odborníci na vztahy Susie a Otto Collinsovi.

Péči o své já se tedy nevyplácí podceňovat. Pravidelná péče o sebe samého je tak doslova nezbytná pro zdraví, pohodu, ale i zdravý rozum, a vztah jako takový.

Jakmile začne být jedinec rozpolcený - na jednu stranu bude chtít být se svým partnerem, na druhou stranu ho ale bude vnímat jako překážku k uspokojení svých dalších potřeb - pak to povede k chaosu, který může vyústit až k celkové nespokojenosti se sebou samým, se svým dosavadním životem i se svým partnerem.

Důležitá vzájemná důvěra

Partneři by si měli vzájemně tolerovat své vlastní potřeby. Jakmile bude mít jedinec dostatek času sám na sebe, pak je větší předpoklad, že bude i ve vztahu spokojenější. Vzájemná důvěra je pro vztah jeden ze základních pilířů. Pokud jeden druhému přestane věřit, a tím pádem omezovat jeho svobodu, pak to štěstí nikomu z nich nepřinese.

Nikdy se potřeby jednoho nebudou zcela shodovat s potřebami druhého, to samé platí i o představách ideálně stráveného volného času či nejlepších přátel. Pro kvalitní a dlouhodobý vztah je nutná tolerance toho druhého. Pohrdáním potřeb druhého či výčitkami si pěkný vztah vybudovat jednoduše nelze.

„Každý by si měl uvědomit, že obětování své osobní pohody v zájmu vztahu není nutné. Naopak. Jakmile se jedinec dostatečně stará o své já, pak pro vztah dělá mnohem víc, než když potlačuje svou osobnost,” uzavírají téma odborníci na vztahy.

Reklama

Související články

Vztahy, které fungují nejlépe

Ačkoliv jsme každý jiný, přece jen něco máme společného, a to vztahy. Podle sexuoložky Tracey Coxové existuje pouze šest typů vztahů, do kterých spadají...

Muži za své milenky prostě nemohou

Během svého manželství je 64 % ženatých mužů nevěrných. Podle průzkumů Institutu partnerských vztahů má více než polovina žen zkušenosti s rolí milenky....

Výběr článků

Načítám