Hlavní obsah

Shazování kil ve vztahu může mít katastrofální důsledky

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odmítání jídla, změna nálady i chování, partnerovo nepochopení a nejapné vtípky na nový stravovací režim se mohou stát důvodem, proč to ve vztahu přestává fungovat. Pokud se totiž snaží kila navíc shodit jenom jeden z partnerů, častokrát nastává problém, který může skončit i rozpadem vztahu.

Foto: Profimedia.cz

Dieta vás může stát i vztah.

Článek

Lidé se totiž potýkají s nepochopením z druhé strany, což vede k častým sporům. A to hlavně v případě, že člověk hubne i kvůli tomu, aby své drahé polovičce připadal o něco více atraktivní.

Dalším problémem pak může být vydařená dieta. Pokud totiž jeden z partnerů shodí nadbytečná kila, může totéž požadovat i po svém protějšku. Studie univerzit ze Severní Karolíny a Texasu ukázala, že pokud se změnou životosprávy nezačnou partneři společně, vznikají pak častokrát velké problémy.

Lidé se potýkají se sníženým zájmem o sex, podstrkováním nezdravých jídel a sváděním k porušení diety. To ale přitom spousta z nich nemyslí vůbec špatně. Podvědomě totiž cítí, že se vztah negativně pozměnil, a snaží se proto vše vrátit do starých kolejí, bohužel ovšem dost nevybíravým způsobem.

„Lidé si musí uvědomit, že hubnutí může vztah velmi změnit. Ale to jak pozitivně, tak i negativně. A je to právě komunikace, která v tomto případě hraje velkou roli,” říká doktorka Lynsey Romová, odborná asistentka oddělení komunikace na univerzitě v Severní Karolíně.

Hubnutí může i prospět

V USA byla provedena studie, do které bylo zahrnuto celkem 21 párů. Jeden z každého vztahu shodil za méně než dva roky zhruba 14 kilogramů. Účastníci průzkumu byli požádáni, aby se zcela otevřeně vyjádřili k tomu, jaký vliv mělo hubnutí partnera na jejich milostný vztah.

Vědci zjistili, že po zhubnutí se ve většině vztahů výrazně zlepšila komunikace. Ten z partnerů, který zhubl, se velmi otevře a je schopen probírat své i partnerovo zdraví ve prospěch jejich vztahu a snaží se pozitivně motivovat toho druhého ke změně. Páry, kdy oba drželi dietu a pravidla zdravého životního stylu, vykazovaly lepší sexuální, ale i emocionální život. Nicméně v některých případech byla dieta důvodem k rozporům, hádkám, nebo dokonce k rozchodu.

Méně kil, více sebevědomí

Lidé, kteří shodili přebytečné kilogramy, nabyli dojmu, že by je jejich okolí mělo následovat. To pak vedlo ke sporům, hlavně kvůli nově a častokrát nezdravě vysokému sebevědomí. Další problémy pak hlásili ti, kteří se odmítli novému stylu života a úbytku na váze podřizovat, a dál si žili svým vlastním životem.

Pokud ale oba partneři vykázali aktivitu a snahu o jiný a zdravější životní styl, jejich vztah se po všech stránkách velmi pozitivně změnil. Byli si podporou, motivovali se, podporovali se a daleko více se sblížili.

„Tato studie by neměla nikoho odrazovat od hubnutí nebo shození nadbytečných kil, naopak. Měla by spíše informovat partnery o možných rizicích a situacích, na které je dobré se připravit. Je totiž doopravdy důležité partnera v jeho rozhodnutí podporovat. Jedině tento způsob přístupu totiž pomůže partnerovi pomoci zhubnout, aniž by byla ohrožena kvalita vztahu,” konstatuje Romová.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství štíhlých těl celebrit odhaleno

Při pohledu na fotky, kde pózují v upnutých šatech, se musíme ptát, čím to může být, že slavné tváře mají postavu jako ze žurnálu. Jejich tajemství jsou ale...

Změna stravy jim vrátila zdraví

„Byl jsem rizikový pacient. V nemocnicích jsem byl jako doma. Mám za sebou dvanáct cévních operací,“ říká pětašedesátiletý Ondřej Fiala, donedávna invalidní...

Výběr článků

Načítám