Hlavní obsah

Mužské kvality, které jsou přínosem pro trvalý vztah

Novinky, bok

Otázky navazování a hlavně udržení kvalitního vztahu jsou v mnoha médiích tématem dne. Představy o tom, jaký by měl ideální vztah být a jaký ve skutečnosti je, se mnohdy liší. Proto se stále objevují nové a nové tipy, jak se co nejméně spálit a najít partnera pro život.

Foto: Profimedia.cz

Najít partnera, s kterým budete chtít zestárnout, není jednoduché. Jaký by měl být?

Článek

Navazování vztahů bylo vždy náročnou disciplínou, v moderní době by se ale dalo říct, že s pomocí všech chytrých přístrojů a s jednoduchým přístupem k seznamovacím portálům by to mělo jít lidem snáze. Pravda je ale jiná.

Lidé totiž podle informací uváděných na serveru eligiblemagazine.com i přes stanovené priority a možnost bohatšího výběru často „sáhnou” po prvním solidnějším partnerovi, který se naskytne. I když v mnoha ohledech nesplňuje stanovené požadavky. Kupodivu tak častěji konají ženy, které mají jinak všeobecně na partnera přísnější požadavky.

Pokud jde o nezávazný flirt, není na tom nic špatného, pro dlouhodobý vztah to ale nevěstí nic dobrého. Vztahová koučka Lise Janelleová v takovém případě doporučuje klientkám základní pravidla, kterými je vhodné se řídit při hledání životního partnera. Na jaké vlastnosti se tedy zaměřit, pokud chce žena přítele, s kterým udrží kvalitní a dlouhodobý svazek?

Citově založený jedinec 

Ze strachu, že nenajdou kvalitního partnera, a často také kvůli samotě, vrhají se některé ženy do náruče mužů, kteří už podle prvotního hodnocení nejsou příliš vhodnou volbou. Náznakem může být, že muž nerad tráví společné chvíle s ženinými přáteli, případně ho v prvním stádiu zajímá jen sex, a nic jiného neřeší. Nemá zájem o to, jak se žena cítí, o její záliby, potřeby atd.

Janelleová ženám radí, aby v takovém případě dbaly na svůj instinkt. Pokud už mají zpočátku vztahu pocit, že něco není v pořádku, měly by být opatrné a nezůstávat s člověkem, který není ten pravý. Nejhorší v takové chvíli je snažit se ho předělat a doufat, že se změní. Většinou se tak nestane.

Je proto lepší dát si na čas a najít muže, který bude do vztahu ochoten hned z počátku věnovat i city.

Podobné životní hodnoty 

Jedním z důležitých faktorů při výběru partnera, se kterým chce žena sdílet život, by měl být i podobný systém životních hodnot a dále také zájmy, jako má ona.

Pokud se chce žena usadit, ale partner rád vyznává „volnější” vztah, asi to klapat moc nebude. To se týká i dětí, když jeden nechce, může to být velikou překážkou do budoucna. Důležité jsou ale i jiné věci, například ochota experimentovat v sexu.

Partner a kamarád v jednom 

I kdybychom si to všichni moc přáli, partnerský vztah není jen o krásných romantických chvilkách. Po určitém období „slepé” zamilovanosti začneme na partnerovi nacházet chyby, které dříve nebyly tak patrné. Důležité je v takových okamžicích získat určitý osobní nadhled a nenechat se nepříjemnostmi ovlivnit. Jak se totiž bude chovat žena k muži, tak se může i on (v návaznosti na ženské prohřešky) začít chovat k ženě.

Je proto dobré nebrat jeden druhého čistě jako milence či partnera, ale zároveň i jako dobrého kamaráda, s kterým se můžete podělit o starosti i radosti. Pokud bude i partner praktikovat takový přístup, bude to ještě lepší. Je dobré vědět, že v něm budete mít oporu, že vás nebude hned kvůli všemu soudit a kritizovat, ale naopak rád vyslechne a poradí.

Bude se aktivně podílet na vývoji vztahu

Našli spřízněnou duši a žili šťastně až do smrti. Zní to krásně, ale realita je jiná. Jen přítomnost skvělého partnera doživotní spokojenost s ním nezaručí. Je třeba vztah budovat, podílet se rovným dílem na jeho vývoji, stejně tak jako na řešení problémů, zádrhelů či nedorozumění, kterých budou jistě za dlouhou dobu desítky.

Pokud muž oplývá „uměním” nebát se řešit konflikty, umí dělat kompromisy, stejně tak se nebojí vyjádřit svůj názor, ale i pochválit, má žena velkou šanci, že s takovým partnerem vydrží velmi dlouho.

Společná sexuální chemie 

Říká se, že skvělý sex není nejdůležitější věc ve vztahu. Možná, ale rozhodně je jeho podstatnou součástí, pokud se tedy oba partneři neshodnou a nebudou v této rovině společně abstinovat.

Tak to většinou nebývá, a navíc každý z partnerů má více či méně chuť na milování, případně jiné představy a fantazie. Pokud tedy najdou společnou shodu, která bude vyhovovat oběma, mají mnohem větší pravděpodobnost, že vztah vydrží i temnější období.

Sdílená sexuální intimita totiž není jen tím, co odlišuje milence od přátel, ale i důležitým faktorem, který dva lidi spojuje jedinečným poutem, jež svazek stmeluje.

Reklama

Související témata:

Související články

Chování, které ničí i velmi pevné vztahy

Najít vhodného partnera pro život nebývá někdy jednoduché. Když už ho naleznete, ani velká počáteční zamilovanost vám nezaručí, že daný svazek vydrží navěky....

Mužská gesta, která do vztahu patří

Partnerské vztahy se možná částečně mění s dobou (co se týká například seznamování), v základu ale zůstávají stále stejné. Vedle lásky je zapotřebí také...

Jak si muži představují dokonalou ženu

Každý člověk má nějaké základní požadavky na svého budoucího životního partnera. Nejčastěji to bývá spolehlivost, věrnost, společné zájmy. Někdo je náročnější...

Výběr článků

Načítám