Hlavní obsah

Jak zachovat rovnost mezi partnery, když jeden vydělává významně víc

Novinky, das

Peníze nejsou jen forma nebo nástroj majetku, ale také prostředkem, co velmi významně ovlivňuje vztahy. Jedinci jako takovému totiž dodávají uznání, péči, svobodu, v určité míře bezpečí či štěstí, ale i kompetence a dominanci, což může z pohledu partnerství vzbudit celou řadu třecích ploch.

Foto: Profimedia.cz

Lidé nejsou zvyklí spolu otevřeně o penězích mluvit.

Článek

Peníze se tak mohou stát jednou z hlavních příčin partnerských rozepří. Zvlášť pokud se jedná o finanční zátěž spjatou s dluhy či úvěry, ale i jednostrannou finanční nadřazeností. To vše vzbuzuje velmi negativní emoční stres, který se následně odráží na kvalitě vztahu.

Jádrem většiny finančních konfliktů je přitom špatná, někdy i absolutně žádná komunikace mezi partnery. Lidé nejsou zvyklí spolu otevřeně o penězích mluvit. Což potvrdil i britský výzkum, z něhož vyplynulo, že finanční konflikty mezi partnery jsou mnohem závažnější než jiné problémy a mají větší pravděpodobnost, že je partneři nikdy zcela nevyřeší.

Podle rodinného terapeuta Kevina J. Zimmermana existují tři řešení, jak zachovat finanční rovnost mezi partnery.

1. Sloučení finančních příjmů do jednoho účtu - s tím, že každému z partnerů přitom zůstane tajný fond s konkrétní částkou peněz, se kterou si každý může volně nakládat bez konfrontace s druhým.

Společný účet pak slouží k placení všech nákladů spjatých s jídlem, domácností, dětmi apod.

2. Za každé situace buďte pozitivní a upřímní - prvním krokem k překonání finančního problému je dokázat se přenést přes negativní sdělení o penězích. Negativa vše jen zhoršují.

Zamezte direktivám ve stylu „já jsem ty peníze tvrdě vydělal a mám právo si s nimi udělat, co chci,” ale i výčitkám „proč si na mě naštvaný, že jsem zbytečně utratila 300 korun, když ty sám si nedávno naprosto zbytečně vyhodil z okna 10 000 za naprosto ošklivý obraz,” nebo obviňování „nikdy bychom neměli tyto problémy, kdybys nutně nemusel kupovat super drahé kolo, na kterém přitom stejně vůbec nejezdíš!”

Nic z toho nikomu nepomůže. Pokud máte skutečně zájem problém vyřešit, pak jednejte v klidu, bez kritiky. A nikdy neutrácejte společné peníze za cokoliv, co chcete před partnerem utajit.

3. Absolvujte společně kurz finančního řízení - ze zkušeností Kevina J. Zimmermana jasně vyplynulo, že páry, které spolu absolvovaly kurzy finančního řízení, měly poté mnohem kvalitnější vztah, a to především z důvodu lepší komunikace o penězích. Už před sebou nestály dva rozdílné tábory, ale partneři, co kopou za stejný tým.

Reklama

Související témata:

Související články

Umění hádek aneb Jak vyhrát nad partnerem

Patent na dokonalé partnerství bez hádek a svárů neexistuje. Lidé jsou natolik odlišní, že shodnout se na všem jednoduše nejde. Ne všechny názorové střety ale...

Výběr článků

Načítám