Hlavní obsah

Jak se vyrovnat s nevěrou

Novinky, ema

Čím dál větší počet párů se potýká s nevěrou. Konfrontaci s tímto nepříjemným faktem se dokonce nevyhne téměř polovina z nás. Šok, kterým si každý projde bezprostředně po zjištění, že ho partner podvedl, většinou vystřídá zoufalství a bezmoc.

Foto: Profimedia.cz

Nevěra partnera hodně bolí. Jak si ale zachovat tvář a jak se chovat, když se s ní setkáte? Nejdůležitější je zachovat klid a pokud možno chladnou hlavu.

Článek

V okamžiku, kdy se partner k nevěře přizná, propadáme zoufalství. Nevěra ve vztahu není věc, na kterou by se každý člověk mohl připravit, a pokud tomu okolnosti nenasvědčují, většinou ji nečekáme. Pokud v partnerství byly už v minulosti nějaké problémy a vyčítali jste si vzájemné odloučení nebo podezřele prodlouženou pracovní dobu, najednou vše začíná dávat smysl.

Zachovejte chladnou hlavu

Dramatické vyhazování kufrů z oken, častování protějšku těmi nejvulgárnějšími slovy a svěřování se světu, s jakou bezpáteřní bytostí jste sdíleli lože, rozhodně nic nevyřeší. Pokud se rozhodnete, že ve vztahu už dále setrvávat nemůžete, zachovejte klid a pokuste se zkrotit své city.

„Je důležité a zároveň nesmírně těžké si uvědomit, že mince má dvě strany. Pokud tedy chcete od partnera zpětnou vazbu, dejte mu příležitost a nezažeňte ho do kouta, z kterého již nebude cesty zpět,“ radí Martina Horáková z portálu Leyter.com.

Realitě tváří v tvář

Určitě každého napadne otázka, proč se to muselo stát zrovna jemu. Bohužel na to ale neexistuje žádná logická odpověď. Dávat partnerovu nevěru za vinu sám sobě je nesmysl. Nevyvíjejte detektivní činnost, nepátrejte po onom člověku, jenž váš vztah rozvrátil. Pokuste se naopak zhodnotit, zda vztah stál vůbec za to, a teprve pak můžete ze zdravého úsudku vyvodit rozumný výsledek.

Mluvte o tom

Dejte partnerovi prostor, mluvte s ním a snažte se ho vyslechnout. Hysterickými scénami se rozhodně nic nevyřeší. A pozor! Nestavte se ale do submisivní role, toho by totiž mohl posléze, v případě, že odpustíte, začít zneužívat.

Trpělivost a důvěra

V případě, že se shodnete na tom, že chcete tento problém společně překonat, musíte být opravdu velmi trpěliví. Nad vaším vztahem bude totiž neustále černý mrak, který vám bude připomínat, jak moc vás partner zklamal. Ztracená důvěra se velmi těžko získává zpátky, ale pokud chcete vztah doopravdy udržet, fungujte, jako by se nic nestalo. Neustálé vyčítání chyb ničemu nepomůže, to spíše naopak. Smiřte se s tím, co se stalo, a pokuste se partnerovi opět věřit. Jestli je jeho chyba doopravdy jen úlet, poznáte časem.

Neplánujte odplatu

Velmi oblíbený způsob, jak partnerovi osladit jeho zálety, je odplata. Ačkoliv je toto řešení poněkud dětinské, ve vzteku a zhrzení na něj pomyslí téměř každý podvedený. Bohužel to také může dopadnout tak, že se člověk sám sobě znechutí a místo uspokojení přijdou výčitky.

Buďte na sebe opatrní

Stresová reakce na tak závažnou situaci u vás může vyvolat psychické, ale i jiné zdravotní problémy, jako je například nevolnost, zvracení, průjem a poruchy spánku. Server marriage.about.com radí volit místo pláče do peřin a přejídání se to, aby člověk začal spát pravidelně, každý den chodil cvičit nebo se aktivně věnoval sportu, pil dostatečné množství vody a snažil se co nejvíce setkávat s přáteli. Jedině tak předejdete utápění se ve svém smutku a přijdete na jiné myšlenky.

Reklama

Související témata:

Související články

Líbáním lze odhalit partnera pro život

Překotný objev učinili vědci z Oxfordské Univerzity. Tvrdí, že pouhopouhé líbání může pomoci ženám najít si ideálního partnera pro život. Údajně dokážeme už...

Jaké jsou limity bezpodmínečné lásky

Mnoho lidí má představu, že láska je výhradně bezpodmínečná. Pokud jeden druhého miluje, přijímá ho se vším všudy. Jenže je to vůbec možné? Je skutečně láska...

Výběr článků

Načítám