Hlavní obsah

Komunikace ani sex nejsou u dlouhodobých vztahů to nejdůležitější

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobé vztahy jsou především o monotónní monogamii a pak také o rutinním životě s jednou osobou den co den. Ačkoliv se dva lidé mají rádi, rozumějí si, mají spolu uspokojující sex, setrvačnost a stereotyp je tak jako tak ubíjejí. Když se k tomu ještě přidají starosti ohledně splácení hypotéky a rodičovství - šance na dokonalou harmonii jednoduše neexistuje. Přesto spolu mnoho párů vydrží i půl století. Jaký je jejich recept na štěstí?

Foto: Profimedia.cz

Nejčastější chybou partnerů je, že spolu žijí na tzv. bankovní účty.

Článek

Podle poslední studie dvou generací manželství není pro vztah to nejdůležitější, že si partneři rozumějí, ani to, jak moc a jak často se milují, či jak se jim po finanční stránce daří, ale jaké je jejich odhodlání spolu zůstat v těžkých chvílích.

"Čím více jsou jedinci schopni společně překonávat překážky, tím jistější a spokojenější ve vztahu bývají," vysvětlují odborníci.

Nejčastější chybou partnerů je, že spolu žijí na tzv. bankovní účty. Tak alespoň psychologové označují vztahy, kde spolu partneři zůstávají tak dlouho, dokud mají pocit, že jim vztah dává víc, než kdyby byli sami. Neustále tak přehodnocují své pocity, ptají se sebe samých, zda jim vztah za to opravdu stojí, což velmi výrazně narušuje jejich vnitřní rovnováhu a snáze tak před dlouhodobým vztahem upřednostňují přitažlivější alternativu.

Páry musí fungovat jako tým a umět navzájem obětovat i své osobní potřeby. I z tohoto důvodu vydrží déle manželství těch, kteří spolu nežijí před svatbou a na instituci manželství tedy pohlížejí mnohem zbožněji.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství dlouhodobého vztahu

Tajemstvím dlouhodobého láskyplného vztahu je nejen kvalitní sexuální život a umění vést spolu dobrou komunikaci na denní bázi, recept na šťastné partnerství...

Výběr článků

Načítám