Hlavní obsah

Jak muži reagují na úspěchy svých partnerek

Novinky, bok

Každý člověk chce v životě něco dokázat. Pokud se k povýšení či vysněnému cíli dostane vlastní pílí a snažením, mívá z toho o to větší radost. Ne všichni to ale mohou cítit stejně. Někdy totiž náš vlastní úspěch vadí nejbližšímu člověku, u kterého bychom to nečekali - partnerovi.

Foto: Profimedia.cz

Jakmile začne být žena úspěšnější než partner, v jakémkoli ohledu, po čase to začne mnohým mužům vadit.

Článek

V současné moderní době už se příliš nehraje na rozdíly mezi muži a ženami na pracovních postech. Každý, kdo chce něco dokázat, si může jít za vysněným cílem a zkusit štěstí.

Velmi rychle ale může při takovém snažení nastat problém, a to ne zrovna malý. Stačí, když žena začne být úspěšnější. A že to není situace nijak výjimečná, dokládají i stále častěji úspěšné dámy na důležitých manažerských či vedoucích postech.

Proč je lepší než já?

Z počátku možná bude téměř každý muž tvrdit, že je rád, když se jeho žena snaží a chce být úspěšná. Ve chvíli, kdy taková situace nastane, a ona začne například vydělávat více peněz, už tak sdílná většina z nich ale nebude. A proč?

Odpověď je jednoduchá. Čím více je partnerka úspěšnější, o to víc sebevědomí jejího vyvoleného klesá. „Náš výzkum jasně ukázal, že muži si úspěch svých partnerek vykládají ve velké většině jako vlastní selhání. A to i když si partneři navzájem vůbec nekonkurují v pracovním měřítku,” uvádí autorka studie Kate Ratliffová pro server Cleo.

V rámci studie bylo vybráno 32 vysokoškolských párů. Každému z jedinců bylo sděleno, že jejich partner/partnerka dosáhl v testech o 12 procent lepšího nebo naopak horšího hodnocení. V žádném případě nebylo vypozorováno ani u jednoho z partnerů nějaké negativní slovní ohodnocení úspěchu partnera. Ale u mužů, kteří byli o něco horší v testech než jejich ženské protějšky, byl celkově zaznamenán pokles vlastního sebevědomí, a to v návaznosti na následné vlastní hodnocení jejich testu.

Úspěšnější partnerka, méně spokojený život

V rámci studie bylo také zjištěno, že zatímco ženy se ve svazku, kde je úspěšnější muž, cítí spokojeně, u mužů to je přesně obráceně.

Při podobném výzkumu v Nizozemsku navíc vyšel na světlo fakt, že mužům samotný úspěch partnerky vadí mnohem víc než jejich vlastní selhání při nějakém zcela jiném úkonu (profesním či sociálním).

Reklama

Související témata:

Související články

Více než polovina žen po padesátce nemá práci

Najít v dnešní době práci po padesátce není vůbec jednoduché. Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že v České republice žije celkem 1,1 miliónu žen ve...

Jak na příliš ambiciózní kolegyně

Pracovní kolektiv v sobě ukrývá mnoho rozdílných povah a charakterů, které se buď vzájemně doplňují a utvoří spolu skvělý tým, nebo spolu začnou soupeřit....

Výběr článků

Načítám