Hlavní obsah

Násilí z nenávisti je hlavním tématem Prague Pride

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Coming out a násilí z nenávisti, to jsou hlavní témata třetího ročníku festivalu Prague Pride, který v pondělí 12. srpna začal v Praze. „Nikdo nesmí být napadán pro to, koho miluje,“ upozorní na festivalu nevládní instituce In Iustitia, která se dlouhodobě zabývá právě násilím z nenávisti a tradičně se Prague Pride účastní.

Foto: JOV, Právo

Začal třetí ročník Prague Pride festivalu.

Článek

Tato nevládní organizace i letos zprovozní poradenskou linku pro oběti homofobního a transfobního násilí. Letos navíc sdružení uspořádá veřejnou diskusi také na téma coming outu.

Festival vyvrcholí v sobotu 17. srpna průvodem hrdosti homosexuálů. Program festivalu lze najít na stránkách www.praguepride.cz.

Coming out

Ačkoli se doba ve vnímání homosexuality rapidně změnila, stále ještě není jednoduché pro mnoho lidí zveřejnit svou odlišnou sexualitu. Tedy coming out. „Když jsem si naplno uvědomil, že jsem „jiný“ byl jsem vlastně rád. Uklidnil jsem se a našel sám sebe,“ řekl Novinkám Petr (28). „Moje okolí to přijalo věcně, z rodičů jsem se svěřil mámě a ta to vzala překvapivě dobře. Dokonce mi řekla, že si s předstihem některé věci načetla. Náš vztah se nezměnil, naopak mám pocit, že si víc rozumíme“. Otci se však nesvěřil vůbec, vzhledem k tomu, jak spolu celý život vycházejí, k tomu neměl chuť. „Z toho, co vím od svých známých, to u některých probíhalo podobně,“ vysvětluje Petr.

Násilí z nenávisti

Nejen coming out je jedním z hlavních témat letošního Prague Pride. Dalším je násilí z nenávisti. I když se v Čechách naštěstí neděje to, co například v Rusku, kde jsou homosexuálové napadáni nejen slovně, ale i tvrdě fyzicky a každý druhý Rus je přesvědčen, že by měla být homosexualita trestána, přesto i u nás dochází k napadením.

„Důsledky násilí z nenávisti jsou pro poškozené velmi traumatické, závažnější než u obětí běžné kriminality. Napadení lidé se musí vypořádat se skutečností, že byli napadeni pro svoji nezměnitelnou charakteristiku. Gayové, lesby a transgender lidé také své napadení oznamují policii v minimu případů. Na rozdíl od většiny západních zemí, není v ČR napadení z důvodu sexuální orientace přitěžující okolností, to chceme do budoucna změnit.“ vysvětluje Klára Kalibová, právnička a ředitelka In Iustitia.

V Rusku ale došli ještě dál. Díky kontroverznímu zákonu mohou za mřížemi skončit homosexuálové, kteří přijedou například na chystanou olympiádu do Soči nebo na právě probíhající mistrovství světa v atletice. Zákon odsoudil prezident USA Barack Obama i britský premiér David Cameron. Mezinárodní petici proti němu už podle České televize podepsalo 350 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám