Hlavní obsah

Změnit nebo převychovat muže jednoduše nelze

Novinky, Filip Šára

Nechce svatbu ani dítě, v opilosti je agresivnější nebo o sebe špatně dbá, jak prozrazují až příliš viditelné chloupky v nose. To vše patří k záležitostem, které ženy na svých protějšcích nemusí oceňovat. Možností je tedy více, od drobností až po značné komplikace. Je nesporné, že některé návyky se mohou postupem let měnit samy. Nicméně sázet na převýchovu je holý nesmysl.

Foto: Profimedia.cz

Určité snahy formovat svoji polovičku jsou zcela běžné.

Článek

Samotná touha něco na partnerovi změnit je předzvěstí závažnějšího problému, než je zdroj prvotní nelibosti.

Neupínat se k vymyšleným nedostatkům

Příliš se upnout na něco, co se vám nezdá, není dobré. Plno věcí si pak jen vsugerujete a nakonec kvůli tomu můžete přestat vnímat to, co se vám do té doby líbilo.

Představte si, že váš přítel či manžel vejde do místnosti a váš zrak automaticky sklouzne na jeho směšnou obuv nebo prostě na jakoukoli (z vašeho pohledu) bizarnost. Pak se nesoustředíte na nic jiného. Až komicky skličující situace, že? Důležité je umět se oprostit od tendencí neustále něco zkoumat.

Zanedbatelné i vážné problémy

Průzkumy dokládají, jak píše The Telegraph, že průměrné ženě trvá zhruba půl roku, než dokáže rezignovat na snahy přebudovat partnerův šatník. Nemálo osob ženského pohlaví přiznalo, že své polovičce párkrát bez upozornění cosi vyhodily.

Účes a oblečení jsou ale skutečně nepodstatné věci, když je srovnáme s něčím úplně jiným. Když muž bere drogy, je nezodpovědný a líný (nechce se mu pracovat), natož když je pro něj představa, že už by měl spát pouze se svou partnerkou, poněkud skličující, je otázkou, zda takový vztah vůbec může fungovat. A je-li to vůbec plnohodnotný vztah.

Trvalá změna povahy je skoro nemožná

Některé malé zlovolné návyky samozřejmě korigovat lze, jde ale o běh na dlouhou trať. Pokud by žena docílila u muže zásadní změny v chování, se kterou nikdo před ní nehnul, mohla by mít oprávněný pocit osobního vítězství. Jenže pravděpodobnost něčeho takového je takřka nulová – nelze změnit základní osobnostní rysy, a snahy jsou tedy povětšinou marné. U partnera by stejně šlo maximálně jen o krátkodobé přetvařování, dokud by na to nezapomněl či ho to nepřestalo bavit.

Ošemetné je kritizovat něčí váhu, byť to lze zaobalit jako starost o zdraví dotyčné osoby. Co když se tomu ale partner brání? Musíte si dát pozor, aby se váš vztah nezačal postupně smrskávat na jednu velkou hádku kvůli jeho údajným nedokonalostem. Protože jakmile se muž pro vaše potěšení a „klid v rodině“ v jedné věci zlepší, hned vznesete jiný požadavek. Rozhodně také není dobré porovnávat vašeho muže s partnery kamarádek.

Vidět nedostatky je normální

Určité snahy formovat svoji polovičku jsou zcela běžné. Jak dodává citovaná žena v článku na webu The Telegraph, po několik let se snaží svého manžela v určitých věcech „spravovat“ – nemůže si pomoci, byť ho miluje a celkově jí naprosto vyhovuje.

Možnosti zlepšení se ale dají najít všude (i na sobě), tyto pocity podle ní k manželství patří, a nejsou-li ventilovány nějak agresivně, je to v pořádku. Sama dodává, že její manžel nevypadá, že by mu to vadilo. Kdyby začalo, okamžitě s tím přestane – nechce ho otravovat.

Vžít se do opačné situace

Zahleďme se na opačnou stranu mince: může muž změnit ženu? Zkuste se vžít do situace, kdyby vám partner neustále mluvil do stylu oblékání nebo vám dokonce více či méně jemně naznačoval, že byste měla zhubnout.

Tím by vám dal totiž najevo, že vám to nesluší – a co hůře, že určitý aspekt vaší osobnosti nemá rád. Nebo byste si to alespoň (logicky) myslela. Adresáta nepříjemných poznámek málokdy zajímá, že to s ním dotyčný člověk myslí dobře, bohužel většinou jednáme v emocích.

Aby vztah fungoval...

Na závěr ještě nabízíme příklad ženy, jejíž partner postupně stále více kritizoval, jak často chodí do posilovny, s někým popít, a že moc utrácí (časté jádro sporu), až nakonec jejich soužití muselo skončit, jelikož ho netěšilo, když byla sama sebou. Nedokázala se mu dlouho přizpůsobovat.

Nelze vyloučit, že chyba mohla být na její straně, třeba měl partner skutečně důvody kroutit nad ní hlavou. Jedno je ale jisté, že takový vztah nemůže fungovat.

Reklama

Související články

Proč jsou některé ženy stále bez partnera

Na nedostatek potenciálních partnerů si ženy rozhodně nemohou stěžovat. Stačí se jen porozhlédnout kolem sebe. I tak ale některé stále zůstávají svobodné...

Výběr článků

Načítám