Hlavní obsah

Láska na první pohled existuje jen v romantických představách

Novinky, Andrea Zunová

Z filmů a knížek to známe asi všichni. Ten dlouhý vlahý pohled z očí do očí, to jiskření a rozechvění. Láska na první pohled. Existuje však doopravdy, nebo ji prožívají jen filmoví hrdinové na stříbrném plátně či představitelé romantických knih?

Foto: Profimedia.cz

Láska na první pohled? Ne, chtíč.

Článek

Sexuoložka Laura Janáčková romantické představy o lásce na první pohled nesdílí. Podle ní „existuje chtíč na první pohled. Protože muži jsou vizuálně vzrušiví, může pohled na krásnou ženu vzbudit jejich sexuální fantazie a zájem. Romantici tomu mohou říkat láska na první pohled, ale o lásku v pravém slova smyslu samozřejmě nejde“.

Britští psychologové mají jiný názor na věc. Domnívají se, že se na první pohled zamilovávají muži mnohem častěji než ženy. A ti také po první schůzce častěji dostanou chuť se dále scházet. Ženy jsou podle nich opatrnější. Lásce na první pohled moc nevěří a zahořet jim trvá déle.

Jenže není za lásku na první pohled spíše vydáváno prvotní okouzlení? Podle Laury Janáčkové se „muži do žen na první pohled nezamilovávají, k tomu, aby se zamilovali, je potřeba těch pohledů víc. To, že se muži žena líbí, vzrušuje ho či se s ní dokonce miluje, ještě neznamená, že se zamiloval.“ Vysvětluje, že silnější pohlaví je schopno odosobněných sexuálních styků, které právě většinou na první pohled vzplanou. „Krása ženy ani sex s ní však nemusí zákonitě uvolňovat hormony a látky, které intoxikuji mužský organismus do té míry, abychom mohli mluvit o zamilovanosti“.

A také nelze podle sexuoložky v žádném případě tvrdit, že se muži zamilovávají rychleji než ženy. „Muži mají se ženami dřív sex, ale většinou později, či zda vůbec se zamilovávají, na rozdíl od žen, kde se říká, že každá nahá žena je zamilovaná,“ vyvrací to s úsměvem Laura Janáčková.

Pro muže je rozhodující vzhled

Muže ovlivňuje fyzická vizáž mnohem více než ženy. Ty naopak více dají na osobnostní rysy a zájmy svého protějšku. Vzhled je pro ně důležitý, ale ne nejdůležitější.

Dá se tedy obecně říci co je atraktivní pro ženy a co naopak pro muže na jejich protějšcích? Sexuoložka Laura Janáčková říká, že ženská atraktivita je určena věkem. „Pro muže jsou tedy atraktivní mladé ženy s tvarem těla přesýpacích hodin, symetrickým obličejem bez vrásek a kazu, velkýma očima a plnými rty. Muži též preferují zaoblené ženské pozadí a dlouhé štíhlé nohy,“ vysvětluje.

Ženy jsou z hlediska mužské atraktivity podle Laury Janáčkové tolerantnější. „Protože podle evoluční sexuologie při jejich partnerském výběru hrají roli zdroje muže a ochota se o ně podělit. Nicméně z hlediska mužské krásy ženy preferují muže s testosteron-dependentními znaky, jako jsou ostře řezané rysy v obličeji, modrý stín po vousech a klínovitý tvar těla. Tedy široká ramena, úzké boky a malý dobře stavěný zadek“.

Reklama

Související články

Jak partnerovi dokázat, že ho milujete

Určitě jste už někdy slyšeli starou známou pravdu, že muži bývají vizuálně a ženy spíše verbálně zaměřené bytosti. Muži jsou také impulzívnější, ženy naopak...

Jak se nespálit při krátkodobých románcích

Čas dovolených se blíží a s nimi i krátkodobé vztahy. Dlouhé teplé noci, bouření hormonů, optimistická nálada a odhalená těla přímo vybízejí k nespoutanému...

Jak proměnit přátelství v lásku

Na obzoru se objevil nový muž, který upoutal vaši pozornost. Líbí se vám, nejspíš i vy jemu, začne hezké přátelství. Co ale dělat, když chcete, aby přátelský...

Výběr článků

Načítám