Hlavní obsah

Na žádost o ruku by se mělo vzpomínat celý život

Novinky, Andrea Zunová

Svatba je vždy přelomovým zážitkem v životě člověka. Nedojde k ní však bez příprav. Prvním krokem by měla být žádost o ruku. Ta byla docela dlouho víceméně opomíjená. V poslední době se však množí originální žádosti. Některé se ale mohou stát i noční můrou.

Foto: Profimedia.cz

Vezmeš si mě?

Článek

V dobách minulých bylo zvykem, že o ruku přišel žádat ženich rodiče nevěsty. Jednalo se o společenskou záležitost, kdy muž s pugétem pro matku své vyvolené požádal hlavu rodiny o svolení ke svatbě s jeho dcerou. Pokud svolení dostal, mluvilo se již o přípravách svatby, věnu nevěsty o tom, jak je muž zajištěný a jakou nabídne ženě svého srdce budoucnost.

Postupem času už šly oficiální žádosti o ruku stranou. Často se totiž mladí museli brát, a to poměrně brzy. Nějaké vyjednávání o věnu a zajištění, tak bylo zbytečné.

Doba se ale neustále mění. Dnes jsou i díky sociálním sítím k vidění zajímavé a originální žádosti o ruku. Na nich se snaží vydělávat také různé svatební agentury. Není však nad to vymyslet něco vlastní hlavou a nespoléhat se na osvědčené tipy nebo kopírování šablon.

V hlavní roli Tom Cruise

S výjimečným a také velmi adrenalinovým nápadem, jak požádat svou vyvolenou o ruku přišel například Ryan Thompson, který pozval svou přítelkyni na vyhlídkový let nad Chicagem. Po několika minutách letu předstíral poruchu. Své milé řekl, že přestalo fungovat řízení a podal jí krizový manuál, aby mu přečetla další postup. Ta celá roztřesená začala číst: „Píše se tady, že prsteny mohou být nespojené a měli bychom zahájit zásnubní Proceduru. Velící pilot je odhodlán být dobrým partnerem. Poznámka... bude tě vždy milovat a ctít. Odpověz ... vezmeš si mě?“

Na zajímavou a rozhodně neotřelou žádost o ruku bude rozhodně celý život vzpomínat Sonia z Portugalska. Nabídku k sňatku jí totiž tlumočil samotný Tom Cruise! Když mluvil v televizi o premiéře filmu Poslední samuraj ve Španělsku, požádal ji, aby si vzala za muže kameramana, který jeho projev natáčel. „Prosím tě, vezmi si ho, brečí nám tady za kamerou,“ řekl doslova slavný herec.

Ale nemusíme chodit tak daleko. Nedávno se i u nás v televizi odehrála zajímavá žádost o ruku. Moderátorka Snídaně s Novou Zora Kepková v přímém přenosu obdržela velkou dárkovou krabici. V ní se skrýval její přítel Míra Hejda, který ji s pugétem v ruce překvapil otázkou, zda by si ho vzala. Odpověď dojaté Zory byla jednoznačná: ano!

Noční můra

Ale ne všechno je růžové. I tak romantická věc, jako žádost o ruku, se může změnit v noční můru. Jistě nebude mít na co vzpomínat žena, které se muž vysloví, když je tak zvaně pod parou. Muž alkoholicky posilněný a žádající svou něžnou polovičku o ruku se pak vážně může stát noční můrou.

Horké chvilky si prožil mladý muž z Belgie, který svou vyvolenou požádal o ruku při přestávce fotbalového utkání. Rozhodl se, že svou žádost přednese na zaplněném stadionu. Jenže na dojemný proslov plný citu jeho vyvolená reagovala rozhodně jinak, než čekal. Její obličej zračil nejprve velké překvapení, které však vystřídal šok. Místo očekávaného ano, vyhrkla ne! a utekla ze stadiónu.

Velšanka Sam Sheppardová se vypořádala po svém se svéráznou žádostí svého přítele. Vlastně ani nevěděla, že ji právě požádal o ruku. Vyslovil se totiž ve chvíli, kdy se pěkně hádali. Nepříjemný okamžik, na který by nejraději zapomněla, ji nakonec inspiroval jinak. Založila si společnost pomáhající párům z Británie, které si s žádostí o ruku nevědí rady.

Reklama

Související témata:

Související články

Když si muž chce vzít příjmení své ženy

Vstup do manželství by měl být vždy podmíněn svobodným a upřímným rozhodnutím. Nejinak by tomu mělo být při výběru příjmení u novomanželů. Přestože ho většina...

Předsvatební rady nevěstám a ženichům

Svatba je vždy přelomová záležitost v životě člověka. Snad každý se svůj svatební den snaží prožít co nejlépe a mít ho co nejkrásnější. I proto jeho přípravám...

Výběr článků

Načítám