Hlavní obsah

Radim Uzel: Člověk by se neměl do sexuální aktivity nějak nutit

Právo, Radim Uzel

V nedávné televizní besedě jsem se ocitl mezi slavnými lékaři. Mými spolubesedníky byli slavný kardiochirurg a profesor kožního lékařství. Moderátor se nás ptal, co by měl dělat, aby se nestal pacientem našich ordinací.

Foto: Profimedia.cz

Muži často trpí představou, že se jim s poruchou erekce zhroutil svět.

Článek

Srdcaře samozřejmě nemohlo napadnout nic jiného, než že by měl dodržovat správný jídelníček, hýbat se a nekouřit.

Kožní odborník to měl ještě snazší. Poradil, aby si lidé své pupínky neškrabali a svědění pokud možno vydrželi. Já jsem se za sexuology snažil také o jednoduchou radu - pokud vás potkala nějaká porucha sexuální funkce a není chronická, tak se kvůli ní zbytečně netrapte. Raději běžte třeba na ryby. Kožní profesor vtipně poznamenal, že tam postižený může také něco chytit.

Řadě mužů se s poruchou erekce zhroutí svět. Když si však vyslechnete jejich partnerky, často slyšíte, jak jsou rády, že dědek dá už konečně pokoj.

V každém případě platí, že by se člověk neměl do sexuální aktivity nějak nutit. Zejména s přibývajícími léty je dobré, když se drží prosté zásady: co mne nebaví, nedělám. Sexualitu počítáme mezi základní lidské potřeby. Nemůžeme ji však srovnávat s potřebou kyslíku, tekutin a potravy, což jsou potřeby nepochybně nezbytné. Pohlavní styk nikoliv.

Muži často trpí představou, že se jim s poruchou erekce zhroutil svět. Když pak vyslechnete jejich partnerky, nejednou slyšíte, jak jsou vlastně rády, že dědek dá už konečně pokoj. Teď mu mohou sdělit tajemství utajované po celý život: něžné dotyky, mazlení a možná i orální sex jsou jim daleko příjemnější než ty nesmyslné pohyby pohlavním údem sem a tam.

Ke slovu často přichází i vibrátor. Nejen jako nástroj pro osamělý sex, ale jako užitečná hračka, která zpestří párovou sexuální aktivitu. Uvědomuji si, že starší generace považuje erotické pomůcky za něco nemravného. Ale i obyčejná lokomotiva představovala kdysi v očích našich pradědečků ďáblův vynález.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Ve stáří to mají mnohem jednodušší lidé, kteří byli celoživotně sexuálně chladnější. Není to ojedinělý jev. Sudičky nadělí každému z nás do kolébky určitý sexuální temperament. Kromě lidí vášnivých a hypersexuálních není mezi námi zrovna málo těch, kterým absence sexuality zrovna moc nevadí.

Pokud se pak sejdou v páru, najdou si jinou společnou zábavu než sex. Proč asi velké množství starších dam, a často třeba i známých a slavných, žije na stará kolena s homosexuálním partnerem?

Hlavním úkolem sexuálního poradenství je vytvořit určitou harmonii. Snaží se přivést partnery k tomu, aby si vzájemně vycházeli vstříc, a pokud možno si vyhověli. Určitě by se však neměli nutit do nějakých aktivit, které představují spíš jenom určitou osobní prestiž než radost pro toho druhého. A když si pak nalijí čistého vína, bude se ona raději věnovat ručním pracím a on své sbírce známek. Televizory si koupí raději dva, aby se nehádali o programy.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Na velikosti opravdu nezáleží

Většina pánů považuje erekci penisu za neoddělitelný znak mužské síly. A to už od starověku. Umělci někdy zobrazovali hrdiny antických bájí se ztopořeným údem....

Radim Uzel: Oblé křivky budiž pochváleny

Doufám, že konečně ustoupí móda vychrtlých krasavic. Spousta moderních missek vypadá, jako kdyby je před několika dny osvobodili z koncentračního tábora. Když...

Radim Uzel: Jak dlouho trvá správné milování

Jeden populární časopis uveřejnil údaje o tom, jak dlouho trval různým Čechům jejich nejdelší pohlavní styk. Řada čtenářů měla nad těmi údaji pocit sexuální...

Výběr článků

Načítám