Hlavní obsah

Žárlivci se perou s malou sebedůvěrou

Novinky, das

K mírným projevům žárlivosti čas od času dochází v každém vztahu, problém nastává v okamžiku, kdy překročí pomyslné hranice. Žárlivec na první pohled vypadá sebevědomě a uvědoměle. Ve skutečnosti jde ale o lidi, kteří si nevěří a podléhají tomu, co si o nich myslí okolí. Bojí se, že pro svého partnera nejsou dost dobří, že by ti druzí mohli být přitažlivější, chytřejší či zábavnější a oni sami by partnerovi nemuseli stačit.

Foto: Profimedia.cz

Žárlivec na první pohled vypadá sebevědomě a uvědoměle.

Článek

Bohužel toto zprvu nevinné chování může vést až k doslova paranoidnímu jednání, kdy se takto nemocný člověk řídí chorobnými představami ohrožení a stihomamem a nikdo mu není schopen vysvětlit, že jeho teorie jsou naprosto nesmyslné a neoprávněné.

A to i přesto, že se velmi často jedná o velmi vzdělané lidi, kteří na okolí působí kultivovaně. Ke svému protějšku se však chovají velmi vulgárně, agresívně, s patrnými znaky psychického násilí.

Myšlení žárlivců je tedy značně narušeno vzhledem k neustálému očekávání negativní budoucnosti. A jen skutečně výjimečně jsou schopni připustit, že jejich úvahy nemusí být vždy zcela správné.

S určitou formou žárlivosti se setkal každý člověk

Podle mezinárodního průzkumu až 78 % lidí považuje žárlivost za přirozenou součást lásky, ale žárlivého partnera by ve skutečnosti snesla pouhá polovina z nich.

Nejčastěji se lidé uchylují k tomu, že prohledávají svému protějšku kapsy, prohrabávají papíry na pracovním stole, rozlepují dopisy nad párou, volají do hotelu, kde protějšek bydlí na služební cestě, vyzvídají u kolegů v práci a zapírají milované osobě, když po nich v telefonu zatouží jakékoliv opačné pohlaví.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemají spolu sex, a přesto jsou šťastní

Sex hraje ve vztahu velmi důležitou roli. Přesto přibývá párů, které se ho dobrovolně vzdaly či ho jednoduše nevyhledávají, a přesto jsou podle svých tvrzení...

Když se svou rodinou trávíte příliš času

Přestože výzkumy potvrzují, že děti, které tráví hodně času se svými rodinami, dosahují lepších výsledků ve škole, lépe se rozhodují a jsou celkově šťastnější,...

Výběr článků

Načítám