Hlavní obsah

Jaká slova v manželství nepoužívat

V každém partnerském vztahu je komunikace nesmírně důležitá. Slovem můžeme pohladit i ublížit. V manželství to snad platí dvojnásobně. Naučit se efektivnímu rozhovoru s partnerem často vyžaduje delší čas a umění. Kdo toto umění neovládá, ve vztahu většinou neprosperuje. A i kvůli špatné nebo žádné komunikaci může následovat rozvod.

Foto: Profimedia.cz

Mělo by se v manželství vážit každé slovo?

Článek

Aby k rozvodu nedošlo, měli by se lidé vyvarovat pravidelného používání některých slov. Jestliže se totiž často opakují a prolínají dialogem či se přímo stávají hlavní výplní rozhovorů, pak mohou vážně poškodit kvalitu vztahu.

Zrádné nejen příslovce a spojky

Prvním slovem je „nikdy“. Pokud jej člověk používá pravidelně a často, dává jasně najevo beznadějnost a konečnost. Druhému tím dává najevo, že není dobrý a dobrým nikdy nebude, protože neexistuje naděje na změnu.

Stejně nebezpečné je užívání příslovce „vždy“. Pokud si člověk „vždycky“ na něco stěžuje nebo něco vyžaduje, pak působí příliš přísně a počestně. Opět tím vyjadřuje partnerovi, že je ten špatný, zatímco mluvčí ten dobrý, a že se s tím nedá nic dělat. Dialog staví do roviny „vše, nebo nic“ a tvoří prostředí nechápavé, neschopné se poučit a uzdravit.

Časté používání „ale“ na začátku odpovědi či reakce zní manipulativně a v podstatě neguje vše, co bylo vysloveno. Výpověď člověk činí neplatnou a pozitivní prohlášení může rázem proměnit v negativní.

Posledním ze slov pro manželství doslova toxických je přímo substantivum "rozvod". Pokud jej člověk využívá k manipulaci a vyhrožování, pak si o něj koleduje, a to rychle.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi se nebojí rozvádět

Češi a Češky zaujímají první místa v Evropě v počtu rozvedených svazků, zároveň do manželství nepospíchají, obdobně jako jejich vrstevníci v ostatních...

Výběr článků

Načítám