Hlavní obsah

Jak zachránit vztah po provalené nevěře

Novinky, das

Každý touží po pohádkově krásném vztahu až do smrti. Ale realita bývá jiná. Každodenní strasti obvykle jednou za čas do vztahu zavanou nějaké drobné neshody a nedorozumění, a pokud je partneři neřeší, pak mohou přerůst v mnohem větší problémy. Milostné aférky se ale mohou objevit i u jinak na první pohled harmonických vztahů. Rozchody pak hrozí všem bez rozdílu.

Foto: Profimedia.cz

I když nevěrný partner nedává své milostné aférce žádnou důležitost, původní vztah to vždy naruší.

Článek

Při vstupu do manželství mezi sebou partneři uzavírají slib věrnosti. Podle sexuoložky Tammy Nelsonové se v podstatě jedná o tzv. dohodu k monogamii. Bohužel ne všichni jedinci na tuto dohodu pohlíží shodně, a tak se velmi často stává, že ji jeden z partnerů poruší. Důsledky pak mohou být katastrofální.

I když nevěrný partner nedává své milostné aférce žádnou důležitost, původní vztah to vždy naruší a tyto trhlinky důvěry dost často vedou k provalení nevěry. Ne všechny vztahy toto období dokážou ustát. Ztráta důvěry a víry v sebe samé, vztah posouvá na úplný začátek.

"K překonání nevěry je nejdůležitější, aby si partneři ujasnili, co od sebe vzájemně a od společné budoucnosti očekávají," vysvětluje ve své knize Nová monogamie aneb Jak předefinovat vztah po nevěře Tammy Nelsonová a dodává: "A k tomu je zapotřebí nová dohoda, na jejímž vzniku se musí podílet oba partneři a jejímž cílem bude maximální otevřenost obou partnerů."

Velmi důležité hodnocení druhého

Největší chybou partnerů je, že se vzájemně nedokážou ocenit. Umět se pochválit, říct si hezká slůvka by mělo být naprostou samozřejmostí.

"Nemusíte svému protějšku každý den říkat, jak ho milujete, ale jednou za čas vám to rozhodně neublíží. Tak jako pochvala, že to tomu druhému sluší či udělal něco dobře apod. Hodnocení je totiž ten nejlepší způsob, jak ukázat protějškům, že si jich všímáte a že vám na nich záleží," radí sexuoložka.

Největší partnerskou chybou je, když jeden dopustí, aby se ten druhý cítil nedoceněný a přehlížený. To je také ten nejčastější důvod, proč jednotlivci podléhají cizím svůdníkům, kteří jim dávají najevo obdiv a probouzí v nich pocit výjimečnosti.

Tím nejdůležitějším krokem, jak zachránit vztah před rozchodem je tedy naučit se oceňovat toho druhého. „Nevidět jen zápory, ale soustředit se především na klady druhého a najít si cestu, jak mu dát náležitě najevo, že vás zajímá, že si všímáte, co dělá a oceňujete všechnu jeho snahu,“ uzavírá téma Tammy Nelsonová.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý pátý muž má tajnou e-mailovou schránku

Mnohé ženy jsou přesvědčeny, že o svém partnerovi vědí vše, že před sebou nemají vůbec žádné tajnosti. Podle nejnovějšího průzkumu tomu tak není. Dvě třetiny...

Líbání na rty je důkazem podvádění

Psychologové z University of Michigan studovali, jaké chování pro mladé lidi představuje jasný důkaz, že podvádějí svého partnera. Po souloži a orálním sexu...

Výběr článků

Načítám