Hlavní obsah

Radim Uzel: Kouzlo intimního života ve dvou spočívá ve sdílené rozkoši

Právo, Radim Uzel

To, že lidé provozují sexuální aktivity v páru, bývá pro ně někdy požehnáním, jindy prokletím. Společné prožívání slasti, spojené třeba se šeptáním sladkých slov do ouška milované bytosti, patří ke vzájemně sdíleným rozkoším, v tom spočívá kouzlo našeho intimního života ve dvou.

Foto: Profimedia.cz

Přestože u některých žen probíhá orgasmus normálně, obejde se bez bouřlivých tělesných a akustických projevů. Ilustrační foto

Článek

Tato pozitiva nelze nalézt v individuální onanii, kdy si protějšek stvoříme pouze v osamělých představách. Máme také snahu neustále objevovat něco jiného, toužíme po inovacích.

Právě tím se náš sexuální život liší od života ostatních zvířat, která jsou ve svých projevech trapně stereotypní. Kdyby tomu tak nebylo, podobal by se náš život existenci v mraveništi nebo ve včelím úlu.

Naopak prokletí párové aktivity představují odlišné zájmy a potřeby. Vyplývají z různorodých sexuální reakcí, protože každý člověk je i v této oblasti ve svých projevech trochu jiný.

Nestejná potřeba sexu

Nejnápadnějším problémem v párové aktivitě bývá nestejná potřeba sexu. Jeden partner se jeví vždycky poněkud potřebnější. Nezbývá pak nic jiného, než si vzájemně vycházet vstříc a udělat tomu druhému radost. Odlišná však nemusí být jen frekvence styků, ale i osobité projevy vášně. Není žádným tajemstvím, že mezi námi žijí lidé nadmíru temperamentní. Pohlavní styk je snadno strhne k prudkým reakcím a procítěným vzdechům i výkřikům.

Na druhém pólu se nacházejí lidé klidní. Milují se potichu a zdají se být naprosto pasívní. Ohleduplní partneři by si však měli při souloži vzájemně vycházet vstříc a vyhovět si i v těchto projevech.

Vzpomínám si na situaci, která se často odehrávala v nemocnici, kdy na gynekologickém oddělení ležely spolu na pokoji různě temperamentní pacientky. Stávalo se nepsaným pravidlem, že ta nejvášnivější školila všechny ostatní o projevech vášně.

Hned ráno pak přicházely ty pasívnější za ošetřujícím lékařem s pocity své sexuální méněcennosti. Také ony by se rády v intimní sféře projevovaly vášnivými výkřiky a prudkými tělesnými reakcemi. I když až do této chvíle žily spokojeně a šťastně, najednou zjistily své nedostatky.

Tajuplná reakce

Podobná rozdílnost se týká i ženského orgasmu. Zdá se být jakousi tajuplnou a vlastně nepotřebou reakcí. U muže představuje nutný předpoklad oplodnění, zato žena může otěhotnět bez něj, třeba i v narkóze. Nebo dokonce v bezvědomí. Zvláštní je, že při znásilnění dochází třikrát častěji k otěhotnění než při běžném pohlavním styku.

Přestože u některých žen probíhá orgasmus normálně, obejde se bez bouřlivých tělesných a akustických projevů. Partnerovi tyto příznaky někdy chybějí. Má pocit, jako kdyby ženu nedostatečně uspokojil.

V poradenství se pak často vyskytuje otázka, zda je vhodné tyto projevy předstírat, aby měl partner radost. Někdo tvrdí, že ne. Že by se mělo v sexualitě vždy nalévat čisté víno sexuální pravdy. Za úvahu však stojí myšlenka takzvané svaté lži. Proč si vlastně vzájemně neudělat radost a vášnivé výkřiky trochu zahrát? Vzájemné potěšení stojí jistě za to.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Lázně působí na sex blahodárně

V nemocnici to už dnes vypadá skoro jako v nějaké atomové elektrárně. Všude plno blikajících přístrojů a pípajících instrumentů. Lékař pak už jenom sedí,...

Radim Uzel: Nářek nad zkaženou mládeží

Psychologové a pedagogové si často postesknou nad zkaženými mravy mládeže. Tak jako politici. Ti to dělají už od starověku. Jsou ale současné mravy skutečně...

Výběr článků

Načítám