Hlavní obsah

Radim Uzel: Femalismus je zajímavé hnutí žen

Právo, Radim Uzel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Primář MUDr. Jiří Šráček nebyl jen vynálezcem českého antikoncepčního tělíska Dana. Nedávno zesnulý gynekolog se proslavil i tím, že naši veřejnost seznámil s novým hnutím zvaným femalismus. Založily ho vědecké pracovnice. Na rozdíl od feministek se nezabývají rovnoprávností žen a nevyhlašují válku mužům.

Foto: Profimedia.cz

Klitoris není jen klíčem k ženské sexualitě, ale také pravým nástrojem rozkoše.

Článek

Femalistky snášejí racionální argumenty, které mají ženám pomoci v tom, aby si uvědomily své přirozené odlišnosti. Ale i to, v čem je jejich cena a síla. Název hnutí pochází od anglického slova female. Znamená ženskost nebo také samici. S jemnou nadsázkou bychom mohli femalismus přeložit i jako samičismus.

Velekněžkou femalismu je americká publicistka Natalie Angierová. Biblí hnutí se stala její kniha Žena, intimní místopis (nakladatelství Zoner Press, 2006). Nejzajímavější kapitolou mi v ní připadalo pojednání o klitorisu, nazvané Temperovaný klavír.

Autorka probírá anatomii a funkci tohoto ženského orgánu na dvaceti stranách ze všech možných hledisek. Uvádí například, že v sobě má 8000 nervových vláken. Tedy dvakrát tolik co penis.

Přirovnává ho k dobře temperovanému klavíru. Zkušená žena dokáže podle ní zahrát na svém poštěváčku orgastickou melodii, která pro ni bude stejně strhující jako fuga J. S. Bacha pro milovníky vážné hudby. A pokud jde o muže? Ne každý z nich je virtuos, ale podle primáře Šráčka by měl být alespoň na uspokojivé výši.

Bod G není možná nic jiného než spodní konec klitorisu.

A pokud jde o pohlavní úd? Podle Natalie Angierové jde pouze o jakousi hadici vhodnou pro transport moči a ejakulátu. Freudovo tvrzení, že ho slabší pohlaví mužům závidí, jí připadá směšné. Která žena by se chtěla tahat s takovouto zbytečnou věcí?! A pokud jde o pýchu mužů, kteří se holedbají velikostí svého penisu? I ta se jí zdá pochybná. Samec plejtváka obrovského disponuje třímetrovým pohlavním údem. Můžeme ho snad proto považovat za nejsexuálnější živou bytost? Asi těžko.

Klitoris podle ní není jen klíčem k ženské sexualitě. Je také pravým nástrojem rozkoše. Nekonečné debaty o tom, jestli existuje nebo neexistuje jakýsi bod G uvnitř pochvy, považuje za nesmyslné. Kořeny klitorisu sahají hluboko a lze je dráždit přes přední stěnu poševní, v podstatě zezadu. Jinak řečeno: bod G není možná nic jiného než spodní konec klitorisu.

Podle Natalie Angierové bychom se neměli zbytečně trápit hledáním dalších erotogenních zón, ale spíše objevovat tajemství těch, které známe, a věnovat se jejich individuální citlivosti.

Foto: ČTK/AP

Jedna z dražených fotografií Marylin Monroeové

Škoda že to všechno nevěděla jedna ze sexuálních ikon 20. století, herečka Marilyn Monroe. Na sklonku života se přiznala své důvěrné přítelkyni, že nikdy nezažila orgasmus. I když byla třikrát vdaná a měla celou řadu milenců.

Mezi další pozoruhodné femalistické myšlenky patří ta, která popírá časté tvrzení některých žen, že ke spokojenému sexuálnímu životu orgasmus nepotřebují. Je to stejně problematický názor jako argument, že některým bezdomovcům se líbí bydlet na ulici nebo pod mostem.

Pro českého čtenáře bude jistě dostatečně provokativní jiný postřeh Angierové, že totiž kouření konopí usnadňuje a zlepšuje ženský orgasmus. To prokázaly i vědecké pokusy. Při současných snahách o legalizaci marihuany ze zdravotních důvodů bychom proto měli zvážit, jestli do indikačního seznamu nezahrnout také ženskou anorgasmii, tedy i frigiditu.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Nářek nad zkaženou mládeží

Psychologové a pedagogové si často postesknou nad zkaženými mravy mládeže. Tak jako politici. Ti to dělají už od starověku. Jsou ale současné mravy skutečně...

Výběr článků

Načítám