Hlavní obsah

Jak mluvit se ženami v citově vypjatých situacích

Novinky, bok

Komunikace mezi ženami a muži nebyla nikdy dvakrát jednoduchá. I při velké snaze se často stává, že místo pomoci či zalichocení řeknou muži nechtěně něco nevhodného, co ženu ještě víc rozlítí. Stačí ale vědět, jak na to, a vše může být rázem jinak.

Foto: Profimedia.cz

Komunikace nebývá jednoduchá, někdy stačí i špatný dotaz k tomu, aby se vše jen zhoršilo.

Článek

Koho z nás někdy v životě nenapadlo, že mohl svůj názor, přesvědčení či hodnocení určité situace vyjádřit trochu jinak a možná i citlivěji. Realita jednoduše bývá mnohdy jiná než i ten nejpečlivěji nacvičený plán. K tomu, aby někdo řekl něco nevhodného, mnohdy stačí opravdu jen malinký krůček.

Je také pravda, že muži mají ve "špatném vyjadřování" svých názorů či pocitů navrch. Není to tím, že by nechtěli pomoct nebo vyjádřit svůj názor, jen se možná mnohdy snaží až moc. Kvůli tomu si pak často připadají nedůležití nebo odstrčení, že jejich pomoc vyšla vniveč nebo nebyla doceněna.

Pokud se ale budou držet jednoduchého přehledu, který uveřejnil server Askmen, trapné okamžiky či komunikační šumy se jim prý spolehlivě vyhnou. Podle samotných autorů nejde o to muže kritizovat, jen možná usměrnit tak, aby se vyhnuli zbytečným neshodám s partnerkami.

Špatná fráze: Všechno bude v pořádku

Vezmeme-li vysvětlení jednoduše "od podlahy", je jasné, že jednou zase bude všechno v pořádku, nehledě na to, jaký problém či citové dilema zrovna ženu trápí. Taková fráze ji tudíž v danou chvíli zrovna dvakrát nenadchne.

Optimální řešení: Vidím, že jsi naštvaná (rozzlobená)

Tato varianta dává podle odborníků nejen prostor pro to, aby si žena uvědomila, že má partner zájem její špatnou náladu řešit, zároveň také umožňuje ženě se nenuceně vyjádřit k tomu, co je příčinou jejího trápení.

Špatná fráze: Nebreč

Je známo, že ženy všeobecně více pláčou, bez ohledu na důvod. S tím muži nic moc nenadělají. Pánové by si tak měli uvědomit, že v situaci, kdy ženu něco rozpláče, není zrovna na místě jí to "téměř" zakazovat onou frází. Je to prostě součást jejich života.

Optimální řešení: Přinesu ti kapesníky

Špatná fráze: Zůstaň silná, kvůli mně

Tato fráze je možná myšlena dobře, rozhodně ale nepomůže. Ve chvíli, kdy je žena citově na dně, chce být silná hlavně kvůli sobě, vypořádat se se svými vlastními problémy. Tato fráze tudíž může ve špatnou chvíli působit naprosto opačně, než je myšlena.

Optimální řešení: Jsi silná, to zvládneš

Jednoduché řešení, jak muž může vyjádřit svou podporu, jež je v danou chvíli více než důležitá.

Špatná fráze: (Hluboké mlčení) 

Je pravda, že někdy je všeobecně lepší být zticha a nic neříkat, málokdo ale odhadne, kdy tak učinit. Mnohdy se tak muž, snažící se tichem a nereagováním vyhnout dalším komplikacím, dostane spíše do větších problémů, protože "nic neudělal".

Optimální řešení: Kontakt

Pokud už chce mermomocí mlčet, lze i tak vyjádřit, že s ženou soucítí, a to třeba očním kontaktem, držením za ruku nebo pohlazením po vlasech.

Špatná fráze: Nedělej z toho vědu

Někdy se muži snaží vyjádřit vlastní názor, kterým chtějí ukázat, že daný problém, který ženu trápí, přeci není tak hrozný a lze se s ním snadno vypořádat. Stejnou situaci ale řeší různí lidé jinak, takže je lepší nevnucovat nikomu svou teorii.

Optimální řešení: Řekni mi, proč jsi naštvaná

Opět dává muž jemně najevo, že má zájem situaci řešit, ale nevnucuje svůj názor.

Špatná fráze: Máš zase své dny?

Nikdo nemá každý den skvělou náladu, bez ohledu na další faktory. Ano, mnohé ženy mívají v období periody kolísavé nálady, nemusí to být ale zrovna právě ten důvod.

Optimální řešení: Nejsi dnes nějaká přecitlivělá?

Fráze, která dá najevo, že se žena chová jinak než obvykle, ale neurazí.

Špatná fráze: Nic s tím nenaděláš, tak proč to řešíš?

Kdyby bylo vše na světě řízeno pouze logikou a rozumem, byla by to nuda. Zranitelnost, ovlivnitelnost a emoce nejen z žen dělají to, čím jsou. Je tak někdy prostě možné, že se mnohé stresují i tím, co nemohou nijak samy ovlivnit.

Optimální řešení: Je těžké to akceptovat, ale tak to je

Špatná fráze: Nepřeháněj to

Ano, ženy mají mnohdy sklony k tomu dělat z komára velblouda, ale takové prostě jsou. Tím, že jim to budou muži zdůrazňovat, pouze přilévají olej do ohně.

Optimální řešení: Třeba to není tak zlé, jak to vypadá

Uvedené fráze rozhodně nejsou nařízením, co říkat, nebo naopak neříkat, spíše mají podle vědců hlavně mužům osvětlit fakt, proč se ženy v určitých situacích chovají tak, jak se chovají.

Reklama

Související články

Manželská krize po sedmi letech je mýtem

Tvrzení, že po sedmi letech manželství přichází krize, je nepravdivé. Podle statistických analýz totiž páry, které společně vydrží sedm let, ve většině případů...

Věty, které by neměly ve vztahu nikdy zaznít

Ať už vztah trvá pár měsíců nebo několik let, tak jsou věci, které by se dělat neměly, stejně tak jako existují slova, která by partneři nikdy neměli vyslovit....

Nejčastější partnerské lži

Ať se nám to líbí nebo ne, lži jsou součástí našeho každodenního života. Podle psychologa Petera Stiegnitze běžný člověk sděluje alespoň částečnou nepravdu až...

Výběr článků

Načítám